Яценюк наперед злив українське місто Дзержинськ донецьким терористам
16.03.2015   //  

яценюкСьогодні «Наші Гроші» мимоволі породили хвилю паніки. У новині про тендер «Дзержинськвугілля» ми повідомили, що донецьке місто Дзержинськ є непідконтрольним Україні (зараз інформація вже виправлена). Ми посилались на урядове розпорядження від 18 лютого про внесення цього міста до переліку «населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження».

Ми ніколи не обманювались щодо прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та його бажання справді змінити економіку України. Але те, що він підписав «дзержинське» розпорядження остаточно вбило нашу віру у адекватність «кулявлоба».

Чесно, ми не думали, що урядове розпорядження такого рівня – про визнання втрати контролю над населеними пунктами та територіями – можуть бути фейком. Урядові розпорядження, так би мовити, були останнім бастіоном довіри до достовірності відображеної в них інформації. Бо над ними чаклує армія бюрократів, єдина задача яких слідкувати за словами, комами, посиланнями на інші нормативні документи. Навіть при Азарову ми не фіксували настільки наглої дези. Але Яценюк зміг нас переконати, що тепер можливо усе.

Виявляється мешканці Дзержинська у лютому не були ні сном ні духом, що вони вже не є частиною України. Вони забили тривогу у соцмережах, коли трохи згодом почались перебої з виплатою пенсій та роботою «Ощадбанка», які і стали наслідком розчерку яценюківського пера.

Ця тривога перекинулась на місцеву владу. Міськрада Дзержинська звернулась про перегляд урядового рішення і до Кабміну, і до Президента, і до Верховної Ради. Голова Донецької облдержадміністрації звернувся з цим до уряду. Мер Дзержинська сам поїхав до столиці, щоб вибити з центральної влади рішення про визнання міста частиною України.

Самі здогадаєтесь який результат? Ніякого. Згідно урядового переліку Дзержинськ і досі не український. Ось скрін, зроблений об 11.30 16 березня 2015 року.

урядове дзержинськ

Журналісти «Наших Грошей», допускаючи якусь помилку, завжди її виправляють та вибачаються. Ми маємо це робити і по закону, і через етичні устої.

Але Яценюку і його клерку, як бачимо, ні правила не писані, ні совість не гризе. Клаптиком України більше, клаптиком менше. Яка різниця, коли головне – щоб прем’єрський німб променів неопалимою купиною. А виправлення помилки і вибачення «перед усіма, кого це стосується» – може залишити щербинку на «обліко морале» нарциссичного прем’єра. Тож нехай подавиться лицемірною зарозумілістю.

А для зменшення панічних настроїв повністю процитуємо замітку Віктора Бондара з парламентської газети «Голос України» від 14 березня, присвяченої проблемі Дзержинська.

Причин для паніки немає?..

Я мешкаю в місті Дзержинськ, яке з 21 липня минулого року вважається територією, підконтрольною українській владі. У місті є частини Збройних Сил України, працюють підприємства, банки. Але днями в пресі опубліковано Розпорядження КМУ від 18.02.2015 р. №128-р «Про внесення змін у додаток до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. №1085» з переліком населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Серед таких зазначено і місто Дзержинськ. Через неточність, допущену в тексті,.. в місті паніка, назріває соціальний вибух. Зупинено роботу Пенсійного фонду з виплати пенсій, не працює казначейство. Не знаю, чи може газета допомогти мешканцям міста у встановленні істини, але дуже на це сподіваюся….

З повагою, Любов.

Дзержинськ Донецької області.

Ось як прокоментував цей лист секретар міськради Дзержинська Юрій Євсиков:

— Насправді у нас усе нормально. Влада — українська. Жодних проблем немає. Можливо, причиною стало те, що ми — недалеко від Горлівки. Хоча в місті жодних бойових дій не ведеться. Звідки це взялося і як Дзержинськ потрапив до переліку, важко сказати. Вважаємо, що це, швидше за все, прикра помилка. Не хочеться вірити в те, що хтось свідомо таке зробив. Проте скажу, що, справді, на якийсь час, день чи два, було зупинено роботу Ощадбанку. Його керівництво це пояснило своїми внутрішніми проблемами. Однак сьогодні всі відділення і банкомати функціонують. Щодо пенсійного забезпечення. Управління Пенсійного фонду працює в штатному режимі. Те, що вони з тридцяти комп’ютерів три вивезли до Новокостянтинівки, ще не є приводом до паніки. Пенсії виплачуються. Пошта розносить пенсії день у день. Ощадбанк відстає у виплатах на один день. Скажу відверто, і в найкращі часи траплялися затримки на п’ять, а то й шість днів. Тож, зважаючи на теперішній стан, гадаю, нас зрозуміють.

Звісно, невелика нервозність у місті спостерігається. Та міська влада робить усе від неї залежне, щоб зняти напруження. Днями провели сесію міськради. Прийняли звернення і до Кабміну, і до Верховної Ради, і до Президента про перегляд названого Розпорядження щодо виключення нашого міста із згаданого переліку. Сьогодні міський голова Володимир Сліпцов перебуває у столиці, де і вирішує це питання. Крім того, голова Донецької облдержадміністрації Олександр Кіхтенко направив лист до уряду про внесення змін у Розпорядження Кабміну. Підсумовуючи, скажу, що це справа не одного дня, проте всі, кого це стосується, отримали відповідні вказівки і надалі працюватимуть у штатному режимі.

Ще раз наголошу: управління Пенсійного фонду, казначейство, банки, пошта, підприємства, торгівля — все працює. Причин для паніки немає.

P.S. Прикро, але факт. У прес-службах Кабінету Міністрів, Пенсійного фонду, Держказначейства та Міністерства соціальної політики України, посилаючись на завантаженість та зайнятість, нам не дали більш-менш зрозумілої відповіді. Себто працюйте спокійно. Відповідні організації та структури вирішенням цього питання займаються. Коли вирішать, тоді, мовляв, і повідомимо. І на тому спасибі.»

Ось така епопея за даними «Голосу України» відбувається у темних коридорах і головах бюрократів. І спасу від них навіть під час війни немає. Про це у наступній публікації щодо урядових рішень найближчим часом.

Блог від: Юрій Ніколов