Суд стягує з «прокладки» 12 мільйонів, злиті їй керівниками бронетанкового заводу за непоставлені корпуси БТРів
13.03.2015   //  

Господарський суд Одеської області визнав недійсним договір поставки вартістю 12 млн грн., укладений між Київським бронетанковим заводом і ПП «Спец-Ком-Юг». Про це йдеться у рішенні суду від 5 січня.

Договір був підписаний 23 червня 2014 року. Йшлося про поставку корпусів В1332А.1сб до бронетранспортерів. Компанії «Спец-Ком-Юг» повністю сплатили 12 млн грн. Разом з тим, сам товар поставлено не було.

Прокуратурою Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній  сфері встановлено вчинення за попередньою змовою умисних дій тимчасово в.о. директора ДП «Київський бронетанковий завод» Шоломицьким Л.В. та заступником директора ДП «Київський бронетанковий завод» Ільїним Е.М. щодо зловживання владою та службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди, – у вигляді укладення договору та перерахування 12 млн грн. на рахунок ПП «Спец-Ком-Юг» за відсутністю наміру та можливості реально виконати умови цього договору.

З’ясовано, що «Спец-Ком-Юг» відсутнє за місцем знаходження. Також фірма не мала ліцензії на діяльність у сфері реалізації військової техніки, а тому не могла укладати такий договір.

Провадження у справі за позовом прокурора порушено ще 18 серпня минулого року. Того ж дня на кошти фірми «Спец-Ком-Юг» судом накладено арешт. Розгляд справи призначався на 10 вересня, але потім неодноразово переносився через неявку відповідача, неподання всіх доказів, перебування судді на лікарняному тощо. Розгляд справи відбувся тільки 5 січня. Представники «Спец-Ком-Юг» на судове засідання не з’явилися.

Госпсуд Одеської області визнав договір недійсним і стягнув зі «Спец-Ком-Юг» 12 млн грн. «Спец-Ком-Юг» подала скаргу на це рішення в Одеський апеляційний госпсуд. Її мали розглянути 26 лютого. Інша інформація у Реєстрі судових рішень поки відсутня. Про санкції щодо керівництва бронетанкового заводу, яке підписувало договір, теж поки нічого невідомо.

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що засновницею і директоркою компанії «Спец-Ком-Юг» значилась напівспліпа кухарка Юлія Паламар. Жінка сказала, що її «просто використали, пообіцявши тисячу гривень за підписи під липовим контрактом». З серпня 2014 директором «Спец-Ком-Юг» значиться Ольга Погорєла, яку також записали в засновники замість Паламар. На судове засідання Погорєла не з’явилася, пославшись на відрядження.

Скандальна закупівля відбулася під наглядом племінників нардепа Андрія Дубового і Кирила Дубового, а також чоловіка племінниці Дубового Степана Куцина. Генпрокурор Ярема свого часу вовідомляв, що родичів Дубового допитали, але в злочині їх не підозрюють.

За даними журналістів, гроші за непоставлені БТРи для Нацгвардії вже обготівкували через рахунки іншої компанії – ТОВ «НВП «Центр земельних відносин», яка зареєстрована у м. Васильків, на вул. Соборна, 72. Протягом останнього року засновники фірми часто змінювались. Наразі вона записана на Андрія Дергачова і ТОВ «Стартел Київ», яким у 2009-2012 рр. володіла російська компанія «Стартелеком-Центр». Сьогодні власником «Стартел Київ» записаний Ілля Переверзєв.