У ринку «Столичний» партнером Юри Єнакіївського стала фірма з орбіти лідера Партії зелених
12.03.2015   //  

rynok_7Партнерами екс-нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка в «Ринку сільськогосподарської продукції «Столичний» виступає оточення керівництва Партії зелених. Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші гроші»

Ринок «Столичний» отримав від попередньої влади 160 га землі державного агрокомбінату «Пуща-Водиця» на Кільцевій дорозі. Основним власником ТОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Столичний» через фірму «Аграрний маркетинговий центр» є лондонська компанія «Goodlight Capital». Ця структура давно відома саме як складова імперії Юрія Іванющенка.

На «Goodlight Capital» оформлений, зокрема, інвестфонд Іванющенка «Нові технології», який володіє активами «регіонала» в різних галузях. До Іванющенка «Аграрний маркетинговий центр» був записаний на людей з команди Миколи Присяжнюка, екс-міністра АПК та бізнес-партнера Іванющенка.

Другим співвласником ринку є компанія «Сучасні ринкові інновації», яка оформлена на дві кіпрські фірми – «Balmeran Limited» та «Sentono Limited». Обидві через «Consulco Limited» належать групі «Consulco Group Ltd», що спеціалізується на податковому плануванні та структуризації бізнесу.

«Сучасні ринкові інновації» – зареєстровано за адресою вул. Михайлівська, 18-В в Києві. За цією ж адресою реєструвалися дві інші фірми – «Конкорд-ДС Плюс» та «Мартін». Вони фігурували серед отримувачів іншого великого масиву земель державного агрокомбінату «Пуща-Водиця» – на просп. Правди (Виноградар). Компанія «Мартін» входить до відомої українсько-литовської групи «Stolitsa» Group. З українського боку фірмою «Мартін» володіє Владислава Молчанова з оточення голови Партії зелених Дениса Москаля.

Один з топ-менеджерів «Stolitsa Group» Віталій Крюков підтвердив журналісту телепрограми «Наші гроші», що до будівельної групи входить компанія, яка має стосунок і до ринку «Столичний».

Від користування землею, на якій зведений ринок «Столичний», державний агрокомбінат «Пуща-Водиця» відмовився. Землі перейшли Києво-Святошинській райдержадміністрації. «Наскільки я знаю, дійсно, була вилучена земельна ділянка з дозволу МінАПК, і вона в оренді ринку «Столичний», – пояснює Віра Лімонтова, начальник юрвідділу ДП «НДВА «Пуща-Водиця», що прийшла на комбінат вже після зміни влади. – Якщо вона в оренді – це не значить, що вона втратила державний статус».

Землі державного агрокомбінату «Пуща-Водиця» активно роздавалися приватним структурам протягом останніх 5 років. За цей час у приватну власність або оренду потрапило близько 1 тис. га землі агрокомбінату.

skuratovskiy7Нагадаємо, одним з власників землі, що раніше належала державному агрокомбінату «Пуща-Водиця», виявився Олег Конихов – помічник нардепа від «Радикальної партії» Сергія Скуратовського. У свою чергу Скуратовський є бізнес-партнером Сергія Дядечка, одного з колишніх акціонерів «Родовід Банку», що вважався близьким до Юрія Іванющенка.

Довідково

Молчанова і Москаль відомі як бізнес-партнери. Наприклад, в 2007 р. Денис Москаль був керівником ТОВ «Каштанове місто». Саме в цей час Молчанова була серед власників «Девелоперська компанія «Базис», яка разом з «Намбел Холдінг Лімітед» володіла очолюваною Москалем фірмою. Молчанова також виступала засновником «Базиса», в 2006р вона балотувалася від Партії зелених до Київради. Крім того, вона була засновником ТОВ Телерадіоорганізація «ТВ-Тоніс», керівником якої також свого часу був Москаль.