Менеджер Кіпермана взяв участь у оборудці «Укрнафти», на якій компанія одним махом втратила мільярд
12.03.2015   //  

Більше 300 тис. тонн нафти виробництва «Укрнафти» січня-лютого 2015 були перероблені на Кременчуцькому НПЗ («Укртатнафта»). Договір на поставку був укладений наприкінці лютого, в обхід аукціонів. При цьому ціна продажу цієї нафти значно нижче, ніж встановлена ​​аукціонним комітетом на цей ресурс на несостоявшемся аукціоні. Про це OilNews повідомило джерело на НПЗ «Укртатнафта».

За отриманими даними, постачальником нафти виступило ТОВ «ТД Прікарпаттянафтотрейд», яка поставила на Кременчуцький НПЗ 300 тис. тонн нафти «Укрнафти» виробництва січня-лютого 2015.
«Акт прийому-передачі ресурсу і договір датовані 27 лютого», – уточнило джерело на НПЗ.

Засновником ТОВ «ТД Прикарпаттянафтотрейд» є Ігор Юхимчук. Він також є директором дочірнього підприємства «Оптіма-770-р» ТОВ «Севен севенті петроліум». Головне підприємство очолює Михайло Кіпер ман, член наглядової ради «Укрнафти» разом з Ігорем Коломойським. Директором «Торгового дому Прикарпаттянафтотрейд» є Богдан Жук, який також є президентом баскетбольного клубу «Говерла», що спонсорується групою «Приват».

Відзначимо, що в лютому не відбулися два аукціони «Укрнафти»: на перший з них 6 лютого компанія заявила 139 тис. тонн виробництва січня 2015 і 122 тис. тонн лютневого. За словами співрозмовника на НПЗ, цей ресурс вже надійшов на завод.

За наявними даними, нафта була продана заводу по 6 808,5 грн/т (з ПДВ – 8 170,2 грн). У той час як на невдалий аукціон 16 лютого Аукціонний комітет (АК) визначив стартову ціну нафти в 11 299,63 грн/т. Таким чином, на січневій нафті «Укрнафта» недоотримала близько 1 млрд грн.

Весь поставлений на завод січневий і лютневий ресурс був перероблений.

Нагадаємо, що у відповіді на лист глави АК міністра економрозвитку Айвараса Абромавічуса про «зниклу» нафту, «Укрнафта» повідомила, що січневий обсяг ресурсу був реалізований на аукціоні 18 грудня 2014.

«Укрнафта» зірвала два останніх нафтових аукціони, не бажаючи продавати нафту за вищими цінами. Після чого компанія подала в суд позов до Кабінету міністрів, Міністерства економрозвитку і торгівлі, Міненерговугілля про скасування низки рішень АК і про виключення представників НАК «Нафтогаз України» зі складу комітету. 5 березня судовий розгляд було вдруге перенесено.