Керівники бронетанкового заводу заробили карну справу за розтрату 18 мільйонів, виділених на ремонт техніки з АТО
12.03.2015   //  
    Директор бронетанкового заводу Сергій Бутенко приймав на заводі міністра оборони Валерія Гелетея у вересні 2014 року - через три місяці після того, як злив 18 мільйонів на "прокладочні" фірми.

Директор бронетанкового заводу Сергій Бутенко приймав на заводі міністра оборони Валерія Гелетея у вересні 2014 року – через три місяці після того, як злив 18 мільйонів на “прокладочні” фірми.

Досудовим розслідуванням встановлено розтрату 17,80 млн грн. керівництвом ДП «Житомирський бронетанковий завод» у змові з ТОВ «Укрвагонремтранс». Про це йдеться в ухвалі Апеляційного суду м.Києва від 18 лютого.

Кошти виділялися для переоснащення бронетехніки збройних сил, задіяної у Антитерористичній операції на Донбасі.

23 червня 2014 року директор Житомирського бронетанкового заводу уклав угоду з фірмою «Укрвагонремтранс», що мала ознаки фіктивності. На виконання договору фірма нібито поставила продукції на 24,7 млн грн. З них завод встиг оплатити 17,8 млн грн. Решту коштів збиралися перерахувати згодом.

Розслідуванням з’ясовано, що фактично продукція на завод не поставлена, оскільки компанія «Укрвагонремтранс» не мала можливостей для постачання товарно-матеріальних цінностей для оборонного заводу, а та продукція, яка поставлена, є неналежної якості та вже була у користуванні. Значна частина запчастин та комплектуючих до бронетехніки виготовляються на державних оборонних підприємства ДК «Укроборонпром», які за попередніми даними не реалізовували її для потреб контрагентів ТОВ «Укрвагонремтранс».

За версією слідства, учасниками змови були в.о. директора «Житомирського бронетанкового заводу», колишній директор заводу і директор фірми «Укрвагонремтранс».

Слідчі прийшли до висновку, що «Укрвагонремтранс» створено з метою прикриття незаконної діяльності та без мети зайняття підприємництвом. Починаючи з моменту заснування у червні 2013 року до контракту з ДП «Житомирський бронетанковий завод» компанія «Укрвагонремтранс» жодної господарської діяльності взагалі не вела, прибуток не отримувала, видатки на закупівлю будь-яких матеріальних засобів не проводила. Підприємство не має приміщень та обладнання для виконання такого роду договорів. Штатним працівником значиться тільки одна особа, що виконує обов’язки директора підприємства та головного бухгалтера. Походження товару, який «Укрвагонремтранс» продав Житомирському бронетанковому заводу у податковій звітності не відображено.

Відомо, що отримані 17,8 млн грн. «Укрвагонремтранс» перерахувала підконтрольним фірмам: ТОВ «Селестіс» (код ЄДРПОУ 39223029), ТОВ «Консалт Менеджмент Україна» (код ЄДРПОУ 39165287) та ТОВ «Ліга Консалт ЛТД», які також мають ознаки фіктивності.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 2 лютого на грошові кошти «Укрвагонремтрансу», що знаходяться на банківських рахунках, накладено арешт. Компанія зверталася до Апеляційного суду м.Києва щодо зняття арешту, але отримала відмову.

«Укрвагонремтранс» сьогодні записано на Аліну Вербицьку. На суді представник фірми повідомив, що на Вербицьку фірму було переоформлено у вересні 2014 р. Хто був засновником перед тим невідомо. За даними держреєстру, чинний директор фірми Дмитро Скопич був призначений на посаду 20 червня 2014 р., тобто за три дні до підписання договору з бронетанковим заводом.

Щодо компаній «Селестіс», «Консалт Менеджмент Україна» і «Ліга Консалт ЛТД», яким у подальшому перераховувались гроші, то вони були засновані у квітні-травні 2014 р. і прописані в Київській області. Засновниками «Селестіс» і «Ліга Консалт ЛТД» значаться Іван Манзюк і Василь Тордай. «Консалт Менеджмент Україна» оформлено на Дмитра Мельника.

Директором Житомирського бронетанкового заводу донедавна був Сергій Бутенко. Він відомий тим, що судився з активістами ГО «Автомайдан-Житомир», вимагаючи спростування поширеної ними інформації про розкрадання ним майна заводу.

Зокрема активісти розповіли про будинки та садиби директора державного заводу загальною вартістю близько 23 млн грн. В лютому цього року Апеляційний суд Житомирської області відмовив у цьому позові. Зокрема суд виходив з того, що Бутенко є публічною особою, понад 20 років очолює завод, є депутатом Житомирської обласної ради, а межа допустимої критики політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж окремої пересічної особи. Після того Бутенко подав у відставку. Наразі, за даними держреєстру, начальником Житомирського бронетанкового заводу є Михайло Мосін.