Нова схема: гроші з пилюки
11.03.2015   //  

mitlaШевченківський район Києва заплатить 8 мільйонів за бруд у під’їздах фірмам, пов’язаним з керівниками Шевченківського району.

Днями комунальники одного з центрального районів столиці – Шевченківського – уклали угоди на обслуговування будинків на суму 65,50 млн грн. Окрім традиційного труєння тарганів і щурів, вивезення сміття і прочищання коминів, цьогоріч у списку з’явився ще один пункт – прибирання сходових клітин вартістю 8,13 млн грн.

Теоретично прибирання сходових кліток входить у мінімальний пакет комунальних послуг, які мають надавати ЖЕКи. Але в українських реаліях чистоту в цих місцях в кращому випадку підтримують самі мешканці – власники силами чи коштами, наймаючи прибиральників.

Замовник тарифів на прибирання не уточнив. Є лише посилання на накази Мінрегіонбуду, Держкомітету ЖКГ та КМДА, які регламентують ці види робіт.

Однак наголосимо, що комунальники полінувались написати у тендерній документації таку просту річ як кількість прибирань під’їздів. Вказано тільки кількість квадратів, які треба очистити – 510 860 м2. Тобто на прибирання коштуватиме в середньому 16 грн./м2 на рік.

Наскільки чистими стануть під’їзди в окремо взятому районі покаже час. Однак вже зараз можемо констатувати, що компанії-підрядники нечужі місцевим комунальниками та керівництву цього ж Шевченківського району.

Мікрорайон Вартість угоди, грн. Підрядник
«Михайлівська» 680 810 ТОВ «Комфортна вежа»
«Центральна» 761 584 ТОВ «Комфортна вежа»
«Золотоустівська» 516 494 ТОВ «Комфортна вежа»
«Лук’янівка» 676 685 ТОВ «Комфортна вежа»
«Шулявка» 701 001 ТОВ «Комфортна вежа»
«Сирець» 759 509 ТОВ «Комфортна вежа»
«Дегтярівська» 737 975 ТОВ «Комфортна вежа»
«Ярославська» 642 000 ПП «Науково-технічне підприємство «Український центр нерухомого майна»
«Татарка» 777 500 ПП «Науково-технічне підприємство «Український центр нерухомого майна»
«Діброва» 610 128 ТОВ «Кийградсервіс»
«Нивки» 423 742 ТОВ «Кийградсервіс»
«Покровська» 841 425 ТОВ «Кийградсервіс»

Більшість замовлень на прибирання сходових клітин дісталось ТОВ «Комфортна вежа». Підприємство створене у грудні 2013 року. Засновником значиться Сергій Головатюк, а директором – Максим Біленький. Фірма прописана на вул.Академіка Щусєва, 10-А, де знаходиться місцевий ЖЕК. Також на тендері фірма вказала номер телефону (044) 440-05-00, яким користується той самий ЖЕК.

ПП «Науково-технічне підприємство «Український центр нерухомого майна» належить Валерію Шерстюку. А до середини грудня 2010 року одноосібним власником фірми був Андрій Щербина, який у 2009-2012 рр. очолював КП «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району».

Віктор Андрєєв раніше очолював кіровоградських комунальників, потім збудував бізнес на комуналці у Києві, а потім очолив комунальників центру столиці, які тепер віддають підряди його рідній фірмі

Віктор Андрєєв раніше очолював кіровоградських комунальників, потім збудував бізнес на комуналці у Києві, а потім очолив комунальників центру столиці, які тепер віддають підряди його рідній фірмі

ТОВ «Кийградсервіс» зареєстроване на Олександра Лещенка і Юлію Орел. У грудні 2012 року Орел і Лещенко засновували цю фірму разом з ТОВ «Київжитлосвіт», співвласниками якої були Раїса Бакланенко та нинішній перший заступник голови Шевченківської РДА Віктор Андрєєв.

Андрєєв взагалі виявився знавцем приватно-державного партнерства у сфері ЖКГ. П’ять років тому він був заступником мера Кіровограда і директором департаменту житлово-комунального господарства, очолював місцеву організацію партії «Сильна Україна».

У 2011 році Тігіпко злив свою «Сильну Україну» в Партію регіонів, а Андрєєв перебрався до столиці, де підконтрольні йому фірми міцно зайняли нішу в ЖКГ.

Фірма «Київжитлосвіт» Андрєєва виступила співзасновником ТОВ «Імпульс-Газ», ТОВ «Святошинжитлосвіт», ТОВ «Віатрейд Груп», ТОВ «Кийградсервіс». У 2013-2014 рр. ці компанії активно працювали на ринку комунальних послуг.

Так, тільки одна фірма «Київжитлосвіт», співвласником якої був особисто Андрєєв, обслуговувала 600 багатоповерхових будинків у Шевченківському та Святошинському районах Києва. В одному з інтерв’ю Андрєєв розповів, що його приватні комунальники отримували ці підряди через в участь у конкурсах і тендерах. І хоч Інтернет рясніє бравурними повідомленнями про участь компаній Андрєєва у прибиранні снігу, підготовці до опалювального сезону тощо, але у «Віснику держзакупівель» вдалось знайти тільки один тендер на суму 9,20 млн грн за 2012 рік, виграний фірмою «Київжитлосвіт».

кийградсервіс Київжитлосвіт-сніг святошинжитлосвіт

Після зміни влади Андрєєв знову звернув свій погляд у бік державної служби. Як свідчить його офіційна біографія, у 2014 р. незадовго до призначення замголови Шевченківської РДА він був помічником нардепа – ім’я свого шефа він не уточнив. У тому ж 2014 році Андрєєв вийшов зі складу засновників «Київжитлосвіту» і перейшов на держслужбу до Шевченківської РДА.

Тому з одного боку, можемо констатувати, що керівництво району попало в руки міцного господарника і професіонала. Проте з іншого, українська практика свідчить, що чиновники дуже важко забувають про власні бізнес-інтереси.

Отож на прикладі одного району столиці ми незабаром переконаємося, як це «жити по-новому». Можливо, нечужі комунальниками і заступнику Шевченківської РДА компанії справді доведуть, що здатні прибирати краще. Після оприлюднення цієї інформації з нетерпінням чекатимемо на відгуки щодо чистих під’їздів.

Ну, і головне – якщо побачите раптом комунального двірника Шевченківського району, який прибирає під’їзд, повідомте йому, що це вже не його робота.

Ірина Салій, «Наші Гроші»