«Енергоатом» перепозичив у держбанку $53 мільйони, щоб заплатити Росії за ядерне паливо
11.03.2015   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 3 березня уклало угоду з ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» на надання кредиту у формі мультивалютної відновлювальної кредитної лінії у розмірі $52,50 млн.

Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Обслуговування кредиту коштуватиме 13,29 млн грн. Розмір процентної ставки, курс валюти для її вирахування та строк кредитної лінії не вказано.

У тендерній документації повідомляється, що нова угода укладена для пролонгації кредитної лінії «Укрексімбанку» у розмірі $52,50 млн, яка була відкрита у січні 2014 року і чий термін сплив на початку поточного року.

Разом з тим, «Енергоатом» у січні мав сплатити $47,9 млн за ядерне паливо по контракту з російським ВАТ «ТВЕЛ».

«Із зазначеної причини виникає дефіцит коштів на фінансування виробничої програми ДП «НАЕК «Енергоатом», передбаченої структурою тарифу на відпуск електроенергії», – йдеться у тендерній документації.

Торги на пролонгацію кредиту проведено за переговорною процедурою. «Енергоатом» назвав причиною постанову НБУ від 10.08.2005 № 281. Нею передбачено, що валюта для погашення кредиту, отриманого в іноземній валюті, може бути куплена тільки в банку, де отримано та обслуговується кредит