Порошенка і Яценюка не влаштували кандидати на Антикорупційне бюро, тому вирішили зривати конкурс
10.03.2015   //  

Народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» зареєстрували законопроект №2339, який зриває вибори директора Національного антикорупційного бюро. Про це повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Основна норма закону передбачає скасування норми про звільнення директора НАБУ при досягненні 65 років.

«Ця законодавча ініціатива позбавлена змісту, адже вікове обмеження щодо перебування на публічній службі є загальносвітовою практикою і в Україні воно встановлено для суддів загальної юрисдикції, суддів Конституційного суду, для прокурорів тощо», – вказує Шабунін і відмічає, що головні новелли законопроекту прописані у прикінцевих положеннях.

«Після ухвалення Закон надасть право участі у конкурсі всім новим бажаючим. Подати свої кандидатури вони зможуть протягом 14 днів з дня вступу в дію закону, незалежно від стадії проведення конкурсного відбору. Оскільки жодним словом у законопроекті це коло осіб не визначено, на конкурс знов можуть податися усі, попри те, що сам конкурс перебуває на завершальному етапі», – вказує експерт.

Таким чином результати нинішнього відбору не будуть враховані. На думку Шабуніна, це означає, що серед фіналістів нинішнього конкурсу немає кандидатур, які б задовольняли президента і прем’єр-міністра. Оскільки законопроект написаний нардепами від президентської (Олександр Грановський і Олексій Мушак) та прем’єрської (Микола Хміль) фракцій. А спікер Верховної Ради Володимир Гройсман отримав меседж з Банкової «провести якнайшвидше» цей законопроект.

Нагадаємо, Конкурсна комісія з відбору директора Антикорупційного бюро 6 березня обрала чотирьох кандидатів, трьох з яких у разі проходження перевірки пропонуватимуть президенту на вибір для затвердження керівником. Це Яків Варічев, Микола Сірий (в обох – по 5 голосів), Артем Ситник (6 голосів) і депутат від БПП Віктор Чумак (7 голосів).

Законопроект був зареєстрований у парламенті 5 березня. На той момент конкурсна комісія обирала з 21 кандидата: Юрій Сухов, Михайло Власов, Олег Березюк, Яків Варічев, Галина Климович, Наталія Савінова, Ігор Чудовський, Артем Ситник, Віктор Чепак, Дмитро Горячев, Геннадій Друзенко, Сергій Орел, Федір Веніславський, Микола Сірий, Василь Вовк, Анатолій Матіос, Давид Сакварелідзе, Віктор Чумак, Геннадій Васюков, Вадим Меламед та Віктор Гогоц.

Тобто задовільного для влади кандидата не було і серед цих кандидатів.