Пов’язаний з Януковичем «Радикал банк» переоформлює акції на менеджмент
05.03.2015   //  

продаж радикалуАнтимонопольний комітет надав дозвіл ТОВ «Промислова інноваційна компанія» на придбання акцій ПАТ «Радикал Банк», у кількості, що забезпечує понад 50 % голосів у вищому органі управління товариства. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

За даними НБУ, станом на початок 2015 р. статутний капітал банку був розподілений на 15 осіб, відтак їхні частки становлять до 10% й імена власників офіційно не розкриваються.

«Промислова інноваційна компанія» була заснована у 2011 р., донедавна вона називалася «Ем Джі Ай Консалтинг», мала 1000 грн. статутного капіталу й надавала послуги з бухгалтерського обліку. Основним власником фірми був Андрій Швагер.

Наразі власність переписана на голову правління «Радикалу» Анрі Веремійченко та Максима Шпака, сина голови наглядової ради «Радикалу» Олександра Шпака.

Директором «Промислової інноваційної компанії» з січня цього року значиться Олеся Листопад. У 2010 р. вона була призначена керівником юрдепартаменту «Радикала», цю посаду згідно з річними звітами банку, посідала щонайменше до 2013 р.

Окрім того капітал «Промислової інноваційної компанії» збільшили до 100 млн грн. і офіційна адреса фірми вже змінена на адресу центрального офісу банку. Разом з тим, основним видом діяльності фірми в ЄДРПОУ записане виробництво харчових продуктів.

Нагадаємо, згідно з документами, знайденими в Межигір’ї після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 р., «Радикал Банк» був пов’язаний з екс-президентом.

Зокрема у 2010 р. «Радикал» разом з іншим «сімейним» банком – «УкрБізнес Банком» – був задіяний у сумнівних контрактах на суму понад 1,6 млрд грн. Восени 2013-го «Радикал» почав обслуговувати співробітників «Танталіту», останній же розмістив тут цінні папери. Окрім того, через низку акціонерів та посадових осіб банк виявився пов’язаним з групою межигірських фірм та «сімейним юристом» Павлом Литовченком (докладніше тут).

Заступником голови наглядради «Радикалу» досі лишається Ярослав Бера, донедавна партнер по ТОВ «Ліор» Дмитра Сідляренка – заступника Павла Литовченка по «Танталіту».