Юра Єнакіївський продовжив судитися за 25 кіотських мільйонів після того, як його менеджер став нардепом Порошенка
03.03.2015   //  

Вищий господарський суд України прийняв касаційну скаргу ТОВ «Карпатибудінвест» у справі щодо стягнення заборгованості з ДП «Держекоінвест» в сумі 24,61 млн грн. Про це йдеться в ухвалі Вищого госпсуду від 23 лютого.

Розгляд скарги призначено на 10 березня.

Йдеться про договір від 26 лютого 2013 року між ДП «Держекоінвест» і фірмою «Карпатибудінвест» на виконання теплосанації 38 об’єктів соціальної сфери у Луганській області. Вартість договору склала 204,62 млн грн. Роботи фінансували з державного бюджету і мали бути виконані до 30 вересня 2013 року.

Закупівля проводилась в рамках Держпрограми реалізації проектів цільових екологічних інвестицій та пропозицій щодо здійснення заходів, пов’язаних з реалізацією таких проектів і виконання зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Станом на середину грудня 2013 року договір було профінансовано на 161,44 млн грн. Підрядник «Карпатибудінвест» звернувся до Господарському суду м.Києва про стягнення решти 40,15 млн грн. Згодом у зв’язку з частковим погашенням заборгованості заявлену суму було зменшено до 24,61 млн грн..

11 лютого 2014 року Господарський суд м.Києва прийняв рішення про стягнення 24,61 млн грн. на користь «Карпатибудінвест», а також стягнення 3% річних та інфляційних втрат.

У вересні 2014 року ДП «Держекоінвест» і заступника генпрокурора звернулися зі скаргою в Київський апеляційний господарський суд. Скаржники просили скасувати попереднє рішення і відмовити у позові фірми «Карпатибудінвест». Сторона апеляції посилалась на умови договору щодо порядку оплати робіт у разі відсутності бюджетного фінансування. Також скаржники зазначили, що акт прийому-передачі виконаних робіт обома сторонами підписано не було.

9 грудня 2014 року Київський апеляційний суд задовольнив скаргу «Держекоінвесту» і заступника генпрокурора.

Суд взяв до уваги умови договору, згідно з яким оплата робіт «Держекоінвестом» здійснюється після отримання відповідних бюджетних коштів. Позивач не надав суду доказів, що держпідприємство отримало необхідні кошти.

Натомість про відсутність бюджетного фінансування свідчить постанова уряду №65 від 1 березня 2014 року. Згідно з постановою, передбачена економія державних коштів, зокрема накладена заборона на здійснення капітальних видатків, що унеможливлює оплату заборгованості, а вона за спірним договором, здійснюється саме за цією статтею. Також Міністерство фінансів видало доручення Державній казначейській службі про обмеження фінансування згаданої держпрограми до внесення відповідних змін.

Крім того, встановлено, що заборгованість «Держекоінвесту» перед фірмою «Карпатибудінвест» була розрахована неправильно. Договором передбачено, що остаточний розрахунок включає оплату 5% від вартості виконаних робіт, які були фактично утримані із проміжних платежів як гарантійна сума. Утримання 5% відбувається із суми виконаних робіт без врахування оплати авансу і в даному випадку складає 7,10 млн грн. Оплата 5% гарантійної суми здійснюється ДП «Держекоінвест» протягом 15 банківських днів після завершення робіт та підписання акта прийому-передачі робіт. Однак встановлено, що акт прийому-передачі підписаний не був. Відтак сума заборгованості складає тільки 17,60 млн грн.

Фірма «Карпатибудінвест» заснована в м.Єнакїєве Донецької області, де народився екс-президент Віктор Янукович. Після того, як Єнакієве захопили терористи самопроголошеної Донецької народної республіки, фірма прописалася у підконтрольній українським силовикам Дружківці.

Власниками «Карпатибудінвесту» є ТОВ «Фінансова компанія «Лідер» з угрупування народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка, а також ПАТ «ЗНВКІФ «Нові технології», очолюване бізнес-партнером Іванющенка – Іваном Аврамовим.

Директор із зовнішньоекономічної діяльності «Карпатибудінвесту» Олег Недава з кінця листопада минулого року є народним депутатом. У Верховній Раді Недава ввійшов до фракції «Блоку Петра Порошенка».

За даними Реєстру судових рішень, за аналогічною схемою відсуджує у ДП «Держекоінвест» 56,33 млн грн. ще один підрядник – ТОВ «Інтертехенерго», що займалося утепленням об’єктів соцсфери в АР Крим.

Нагадаємо, що ревізія Держфінінспеції виявила численні порушення закупівель «Держекоінвесту» щодо утеплення шкіл та лікарень за кіотські гроші. Генпрокуратура проводить розслідування за фактом вчинення службовими особами ДП «Держекоінвест» упродовж 2012-2014 років розтрати та заволодіння коштами держбюджету, отриманих Україною в рамках кіотських домовленостей.