«Укрхімтрансаміак» Бондіка злив фірмі 37 мільйонів за фальшиве патрулювання аміакопроводу
26.02.2015   //  

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння приватною фірмою 37 млн грн ДП «Укрхімтрансаміак» (УХТА). Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Прокуратура виявила змову між службовими особами приватної компанії та службовими особами державного підприємства. В результаті цієї змови до документів конкурсних торгів були умисно вписані завідомо неправдиві дані, на підставі яких товариство обрано переможцем тендеру на послуги з авіаційного патрулювання та моніторингу магістрального аміакопроводу.

Окрім того встановлено, що фірмі-переможцю було перераховано плату за ці послуги у розмірі 37 млн грн., хоча службові особи УХТА знали, що фактично фірма цих послуг не надавала.

Попередньо дії представників держпідприємства кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст.366 ККУ: службове підроблення та привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Триває досудове розслідування.

Від «Наших Грошей»:

Нагадаємо, 8 квітня «Укрхімтрансаміак» за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Яна Чартер АГ» на авіаційне патрулювання та моніторинг витоків аміакопроводу «Тольятті – Горлівка – Одеса» за 36,89 млн грн. За ці гроші фірма повинна була оглядати аміакопровод, мостові переходи через питні канали та Дніпро тощо, а отримана інформація мала вноситися до модуля збору даних авіаобстеження.

Власниками фірми були і є Геннадій Харенко та Георгій Аванесов. До кінця 2013 р. року третина також належала ТОВ «А.Т.А» (ліквідована у жовтні 2013 р.), яким володіли перший директор «Яни» Андрій Прохоров, а також Володимир Поляковський, відомий як керівник заводської «Авіакомпанії «ARP 410», і колишній директор київського держпідприємства «Завод 410 цивільної авіації» Анатолій Кудрін.

Ці ж Прохоров, Поляковський і Кудрін є співвласниками фірми «Марс РК», у котрої УХТА замовляв такі ж послуги попередні кілька років. Ця ж фірма відома як переможець тендерів «Чорноморнафтогазу» на експлуатацію трьох вертольотів «Agusta» (160 млн грн.) та експлуатацію вертолітних майданчиків (94,50 млн грн.)

Разом з ними співвласницею  «Марс РК» є Анастасія Шевченко-Катамадзе, за даними «Економічної правди» дочка Олега Шевченка – колишнього гендиректора державного заводу «Авіант» і екс-депутата Київради від Партії регіонів. У 2007 році уряд Віктора Януковича створив концерн «Авіація України», главою якого був призначений саме Шевченко.

На момент тендеру й станом на сьогодні УХТА очолює «регіонал» Віктор Бондік, який є за даними «Економічної правди» нібито є племінником Віктора Януковича. На момент призначення Бондіка керівником УХТА у 2007 році Янукович був прем’єр-міністром.

Єдиним конкурентом «Яна Чартер АГ» на тому тендері  було ТОВ «Трансавіа Тур» киянки Любові Медведської та Сергія Тащилкіна з Ялти. Останній став відомий після скандалу з закупівлею Міністерством внутрішніх справ квартир у Криму.