- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Адмірал-дезертир, який наказував зачистити Майдан і тікав до Криму, вимагає в суді від України пенсію

Юрій Іл’їн, Віктор Янукович і Володимир Путін [1]

Юрій Іл’їн, Віктор Янукович і Володимир Путін

Колишній начальник Генерального штабу України адмірал Юрій Іл’їн вимагає від Міноборони виплати йому матеріальну допомогу. Про це свідчить постанова [2] Вищого адміністративного суду від 16 лютого.

Юрій Іл’їн просить суд визнати протиправною бездіяльність Міноборони щодо невиплати належних йому матеріальної допомоги, грошового забезпечення і непризначення пенсії.

Судове засідання на цій справі відбудеться [3] завтра, 25 лютого, о 13:00 в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва: вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1, зал судового засідання № 37.

Між тим Вищий адмінсуд 16 лютого розглянув позов адмірала до президента України з вимогою зобов’язати останнього видати указ про звільнення його з військової служби у запас за станом здоров’я.

Як зазначив суд, Іл’їн перебуває на військовій службі. З ним було укладено контракт на період з 18 лютого 2014 року по 21 серпня 2022 року.

28 лютого 2014 року в.о. Президента Олександр Турчинов звільнив [4] Іл’їна з посади начальника Генштабу – Головнокомандувача ЗСУ. При цьому він залишився у розпорядженні міністра оборони при Генштабі та на всіх видах забезпечення.

У той же день Іл’їн попросив направити його до Військово-медичного клінічного центру Кримського регіону, куди він і відправився на початку березня. У результаті лікарі видали йому висновок про обмежену придатність до військової служби через стан здоров’я. Він подав в Міноборони рапорт про звільнення в запас, який був переданий в.о. президента. Однак Адміністрація президента відмовилася звільняти адмірала в запас, пославшись на неможливість таких дій у період проведення часткової мобілізації.

ВАСУ відмовив [2] адміралу у задоволенні його позову до президента. Суд врахував законодавчі обмеження щодо звільнення військовослужбовців, що пов’язані у першу чергу з особливим станом і у другу – з мобілізацією як його складовою частиною.

У липні 2012 року Віктор Янукович призначив Юрія Іл’їна командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України. 24 серпня 2013 року Янукович присвоїв Іл’їну звання адмірала [5].

19 лютого 2014 року Янукович призначив Іл’їна начальником Генштабу. За даними ЗМІ [6], після призначення Іл’їн наказав українським військовослужбовцям зачистити Майдан, однак його підлеглі не виконали наказ.

Після звільнення з посади начальника Генштабу Іл’їн продовжував видавати накази [7], вважаючи в.о. президента Олександра Турчинова нелегітимним.

На початку вересня минулого року Генпрокуратура порушила [8] проти Іл’їна кримінальне провадження за фактом дезертирства.