Невидима нерухомість родини Яценків (фото)
23.02.2015   //  

dimРідня «хрещеного батька» Тендерної палати володіє нерухомістю на десятки мільйонів у центрі Києва. І в деклараціях її не знайти.

Сьогодні, 23 лютого у Адміністрації президента має відбутись засідання комісії, яка нарешті приступить до обрання кандидатів на пост Директора Національного антикорупційного бюро. На жаль, новий орган діятиме по закону, який передбачає значні поступки майбутнім клієнтам Бюро. Наприклад, слідчим буде важко відібрати майно, передбачливо записане на родичів.

Канонічним прикладом може слугувати історія “жебрацької” декларації про доходи народного депутата Антона Яценка і тисячі(!) квадратів елітної нерухомості у центрі Києва, офіційним власником яких записано тестя Яценка.

Антон Яцнеко (справа) слухає одного з босів "БЮТ" Андрія Кожемякіна у пристуності свого патрона Сергія Осики.

Антон Яценко (зправа) слухає одного з босів “БЮТ” Андрія Кожемякіна у пристуності свого патрона Сергія Осики.

Антон Яценко вперше обрався народним депутатом у 2007 році від Блоку Юлії Тимошенко , був головою підкомітету з питань регулювання ринку держзакупівель,держзамовлення у Верховній раді. Згодом Яценко став героєм численних журналістських розслідувань, присвячених його причетності до корупційних справ. У зв’язку з цим Яценка прозвали «хрещеним батьком тендерної мафії». З 2011 року Яценко приєднався до Партії регіонів. На останніх виборах Яценко пройшов до парламенту по мажоритарному округу, наразі безпартійний і входить до депутатської групи «Економічний розвиток» Ігоря Єрємєєва.

Кожен, хто хоч трохи займався держзакупівлями України, має знати про Яценка і його роль у становленні одіозної Тендерної палати. Цей орган з дозволу парламенту і уряду у середині 2000-х років мав долю у кожному(!) тендері. Але судячи з декларації Антона Володимировича він особисто з того великого зиску не мав. А ось його близькі багатіли шаленими темпами. «Нашим Грошам» вдалось знайти у Реєстрі речових прав на нерухоме майно знайти дані про тисячі квадратних метрів, записаних на рідню нардепа.

Сестра нардепа Дар’я Яценко має щонайменше три квартири. Це чотирикімнатна квартира по вул.Володимирській, 51/53 площею 95 кв.м (тут і далі всі площі округлено до метра) і ще дві квартири у новозбудованому будинку на Круглоуніверситетській 3-5 поблизу Бессарабської площі і Хрещатика – чотирикімнатна площею 178 кв.м. і трикімнатна площею 115 кв.м.

Володимирська 51 Круглоуніверситетська 3

Дружина нардепа Людмила Кравчук має 611 квадратів по вул. Артема,50 (на фото внизу зліва). І лише ці метри відображені у декларації Антона Яценка, у яку він згідно до чинного законодавства записав себе, дружину та дітей. До речі, доходи нардепа за 2013 рік у розмірі 233 тис грн. навряд чи могли б прогодувати ще дружину і трьох дітей. Тож у нагоді став мільйон гривень, зароблений дружиною на здачі майна в оренду. А майна цього, як ми бачимо, лише 611 кв м. Тож перейдемо до найбільш потужного рантьє у клані Яценка.

артема 50 грушевського 9а

Тесть нардепа Іван Кравчук має значно більше нерухомості. Зокрема, йому належать дві квартири і чотири паркомісця в домі на Грушевського 9-а. (на фото вище зправа), де мають житло Віктор Янукович, доньки Юрія Іванющенка та Ігоря Калєтніка, і ще багато інших відомих людей. Кравчук володіє тут апартаментами по 303 кв.м і 247 кв.м, які він здає в оренду одеському губернатору Ігорю Палиці, одному з топ-менеджерів групи «Приват» Коломойського.

Також тесть нардепа має 5350 кв.м. у житловому будинку на вул. Артема,50, у якому 611 кв.м. записано на дружину Яценка. Загальна площа всього будинку понад 6000 кв.м. Вартість будинку свого часу оцінили у 28,73 млн грн. Хоча питання тут не у оцінці будинку, а у доходах, які можна отримати за його здачу у оренду. Якщо дружина нардепа отримала за рік мільйон за здачу своєї частки, до тесть мав би заробити близько 9 млн грн. (це ще при курсі 8 грн. за долар) за здачу удев’ятеро більшої частини будинку.

Ще Іван Кравчук є власником 484 кв.м. нежилого приміщення у бізнес-центрі «Ботанік-Тауерс» по вул. Саксаганського, 119 (на фото нище зправа). У цій одинадцятиповерхівці 142 кв.м. має ще один поціновувач тендерних схем Володимир Доброскок. У витягу з реєстру вказано, що приміщення Доброскок придбав у вересні 2007 року і його вартість оцінювалась у 4,23 млн грн. (понад півмільйона доларів на той час).

Саме в «Ботанік-Тауерс» на 11 поверсі свого часу розміщувались дітища Тендерної палати – офіс інформаційно-аналітичного бюлетеня «Державні закупівлі», університет при Тендерній палаті і ТОВ «Тендер груп».

Саксаганського 119 Шевченка 11

Також вдалося знайти трикімнатну квартиру Івана Кравчука на бульварі Тараса Шевченка,11 (на фото вище зправа) площею 98 кв.м. У цьому ж буднику тесть Яценка має і більше нежиле приміщення на 378 кв.м і ще одне торгівельне приміщення площею 410 кв.м.

Згідно з офіційною декларацією Антона Яценка за 2013 рік, він не має жодної нерухомості. Задекларовано тільки приміщення площею 611 кв., яким володіє його дружина (йдеться про частину будинку на вул.Артема,50).

Сам Антон Яценко та його батьки раніше були прописані у квартирі по вул.Заньковецької,8 у Печерському районі Києва. У реєстрі знайти цю квартиру наразі не вдалося (реєстр досі має прогалини, але з часом він буде повнішим), відтак кому вона нині належить невідомо.

Свого часу Яценко розповідав, що його дружина не займається бізнесом, хоча працює адвокатом. Судячи з того інтервю, його тесть сам заробив купу грошей на купу нерухомості: «Батько моєї дружини – бізнесмен. Це їх справи, я в них не вникаю, вважаю це неетичним».

Але «Нашим Грошам» не вдалося знайти жодної комерційної фірми, власником якої був би Іван Кравчук. Відомо тільки, що у 2006-2008 рр. Іван Кравчук був зареєстрований як фізособа-підприємець.

Єдина юридична особа, яку Кравчук заснував разом із донькою, – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Артема,50». Це той самий будинок, де тесть і дружина Яценка мають в сумі 6 тисяч квадратних метрів, яку можна здавати в оренду за мільйони на рік.

Ще Іван Кравчук у 2008 році працював гендиректором у ПАТ «Потенціал», коли фірмою володів народний депутат від Партії регіонів Валентин Ландик (відомий як власник виробництва холодильників «Норд»). Також Кравчук значився директором Торгівельно-посередницького підприємства «Темп» (сьогодні ліквідоване), що належало вже згаданому ПАТ «Потенціал». Підприємства знаходиться у Макарівському районі Київської області – саме в селі Маковище цього району донедавна мешкав Іван Кравчук і була прописана його донька.

Тож дозволимо собі дати невеличку пораду майбутнім борцям з корупцією – дані про нерухомість рідні високопосадовців можуть іноді розповісти набагато більше, ніж хитромудрі офшорні схеми.

Ірина Салій, «Наші Гроші»