Калетнік отримав 3 тисячі гектарів, змусивши селян підписати порожні бланки і підробивши підписи
19.02.2015   //  

12Родина оголошеного в розшук екс-нардепа Ігоря Калєтніка продовжує заробляти на бізнесі, оформленому на його родичів та побудованому на державній власності. Про це йдеться у сюжеті Аліни Стрижак у телепрограмі «Наші гроші».

Близько 8 млн грн прибутку на рік родина Калєтніка отримує за рахунок агрофірми у с. Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області. ТОВ «Великокісницьке» записана на батька Ігоря Калєтніка – колишнього народного депутата Григорія Калетніка.

ТОВ «Великокісницьке» користується ділянками загальною площею понад 3 тис га. Після розвалу місцевого колгоспу ці землі поділили на паї між 2284 селянами, які здали свої паї «Великокісницькому» в оренду.

Людям спочатку платити частково грошима, частково зерном. У 2008 році їм повідомили, що за орендною платою треба прийти із паспортами. За словами мешканців села, їм роздали порожні бланки, розповівши, що це – продовження договору оренди. Підписати порожні бланки їх змушували під загрозою невидачі зерна за оренду у попередні роки. З того часу паї частини селян ТОВ «Великокісницьке» засіває без договору та оплати. Фірма Калєтніка використовує і землю померлих селян, після смерті яких договір мав би бути автоматично розірваним. Ще сотні людей подовжили оренду на 10 років, а потім з’ясували, що насправді строк продовжено на 25 років. Селяни стверджують, що їхні підписи у нових договорах оренди підробили.

6Крім того, у Ямпільському районі родина Калєтніків також володіє двома кар’єрами з видобутку пісковику. З цього каменю роблять скульптури, будинки, мури і тротуарну плитку. Ліцензія на розробку Писарівського родовища (с.Русава) належить фірмі «Південь» дружини Ігоря Калєтніка Антоніни Калєтнік. А ліцензія на Франківське родовище (с.Франківка) належить ТОВ «Ямпіль-агропромінвест», яке оформлене на 71-річного Миколу Олійника. За словами місцевих мешканців, це – хресний Ігоря Калєтніка. Обидві фірми зареєстровані у квартирі Олійника. Зазначимо, що фірма Олійника отримала ліцензію на Франківське родовище 2010 року, коли на місці родовища був ліс, а ділянка площею 0,8 га належала ДП «Віноблагроліс». Та керівництво останнього відмовилося від цієї ділянки на користь «Ямпіль-агропромінвесту». Документацію по другому, Писарівському родовищу, Вінницька обласна рада не надала.

Окрім того, родина Калєтніка має відношення до ПП «Туристичне мисливсько-рибальське господарство «Вепр». Цей закритий елітний клуб має у своєму володінні 29,5 тис га угідь, що простяглися на території 13 сіл Вінницької області.

1 5

Ці угіддя Вінницька облрада у 2004 році надала клубу «Вепр» в оренду на 30 років. 5805 га лісового фонду клубу добровільно віддав Гайсинський держлісгосп, 1851 га – ДП «Віноблагроліс». Ще 2808 га – це землі запасу, які «Вепру» віддали місцеві сільські ради, 18085 га віддали сільсгоспвиробники, решта – водно-болотні угіддя.

В угіддях «Вепру» можна полювати на ланей, косуль, муфлонів, оленів і вепрів. Клуб має десяток номерів, сауну та ресторан. Сюди возить трансфер від аеропорту «Бориспіль», а тури організовує родинна фірма екс-«регіонала» Вадима Столара «Яна».

Власниками «Вепру» значаться вінницький бізнесмен Руслан Романенко та брати Антоніни Калєтнік – Василь та Олег Буртові. До створення цього мисливського господарства шурини Ігоря Калєтніка не вели бізнесу, однак внесли по 1,25 млн грн до статутного капіталу. Василь Буртовий є депутатом Вінницької обласної ради, членом постійної комісії з питань охорони довкілля. Нині на Олега Буртового також зареєстроване ТОВ «Житлово-будівельний кооператив «Перлина» (Івано-Франківськ), партнерами в якому виступають екс-начальник кримської митниці Віктор Тимошенко, чиновник Міндоходів Григорій Бондаренко, генерал, який розслідував справу Гонгадзе, Микола Джига, франківський бізнесмен Віктор Вінтоняк та інші.

Також додамо, що у жовтні 2013 року Ігор Калєтнік купив квартиру в скандальному будинку на Грушевського 9-А, поблизу Верховної Ради. Нерухомість там коштує від 30 млн грн. Куплена квартира оформлена на дочку Калєтніка Владиславу, яка у 2013-му вступила до університету. Зараз у цій квартирі завершується ремонт.