- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У мільярдному завищенні цін на ліки для МОЗу підозрюють «Людмилу-фарм»

Компанією, яку СБУ підозрює у нанесенню держбюджету збитків на 1,26 млрд грн. через завищення цін на ліки, виявилось ТОВ «Людмила-фарм». Про це пише Леся Павелецька у «Діловій столиці» з посиланням на джерело з фармацевтичного ринку.

«Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб’юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%. Для цього до документів, необхідних для митного оформлення товарів, вносились завідомо неправдиві відомості», – повідомила прес-служба СБУ.

Таким чином, в СБУ вважають, що виробники за потурання чиновників МОЗ у 2012-2014 роках отримували надприбутки в обхід встановленій законодавством 10% граничної надбавки на оптові ціни на ліки та вироби медпризначення.

За даними «Ділової столиці», схема роботи «Людмили-Фарм» та інших крупних підрядників МОЗу полягає у наступному.

У договорі між імпортером і виробником вказується визначена ціна на препарати, яка у подальшому фігурує в митних документах і реєструється у Держінспекції по цінам. По суті ця ціна є «чесною», що може підтвердити фірма-виробник по запиту правоохоронців.

Насправді існує ще одна угода – так звана «кредит-нота», по умовам якої виробник надає фірмі-імпортеру як крупному покупцю товарну знижку на 20-40% від суми основного замовлення. Відтак постачальник МОЗу замість 10-відсоткової отримує щонайменше 30-відсоткову націнку.

«Самі транснаціональні компанії не тільки дуже добре знають про цю схему, але і активно беруть у ній участь, отримуючи свою долю прибутку», – пише видання.

«Але всі ризики бере на себе дистриб’ютор. Бо якщо б на такій махінації впіймали, наприклад, виробника з США, йому загрожував би штраф у сотні мільйонів доларів. А наш Мінздрав лише розведе руками і скаже: таку ціну зареєстрували у Дер інспекції, і підприємства є всі потрібні документи, що ми могли зробити? Іноземні ж фармкомпанії будуть наголошувати на своїй необізнаності щодо того, що їх українські партнери декларують високі ціни ц Мінздраві і не враховуються знижку. У крайньому випадку оштрафують місцевого постачальника, і сума стягнення не буде великою», – стверджує представник громадської організації «Медичний контроль» Ігор Щедрин.

Від «Наших Грошей»

У останні роки «Людмила-фарм» була найбільшим постачальником фармпрепаратів для МОЗ. У 2011 році фірма отримала підряди на 337,69 млн грн., у 2012 [1]-му – на 421,31 млн грн., 2013-му [2] – на 391,14 млн грн., 2014-му [3] – на 584,74 млн грн. Сума показників за 2012-2014 роки приблизно відповідає загальній сумі збитків, які фірмі інкримінують у СБУ.