Фірмі Прутніка не вдалося через суд оформити право на півтора гектара армії в Одесі
17.02.2015   //  

Суд відмовився зобов’язати ТОВ «Кіод» у задоволенні позову, у якому фірма просила зобов’язати Міноборони переоформити ділянку площею 1,6 га по вул. Івана Франка в Одесі. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 11 лютого.

У 2002 році Квартирно-експлуатаційним управління Південного оперативного командування та ТОВ «Кіод» домовилися побудувати для військовослужбовців три 9-поверхові житлові будинки по вул. Івана Франка (вул. Фонтанська дорога, 14) в Одесі (військове містечко №217) загальною площею 15 тис кв м.

У травні 2004 року Центральне спеціалізоване будівельне управління Міноборони і ТОВ «Кіод» уклали уклали угоду про новацію генеральної угоди 2002 року.

У липні 2006 року замість ЦСБУ замовником будівництва стало саме Міністерство оборони. При цьому було узгоджено, що фірма перераховує Міноборони 20,8 млн грн за ділянку площею 1,6 га, де мали бути побудовані будинки. А військові, у свою чергу, мали передислокувати підрозділи, списати майно, що на ній знаходиться, і переоформити ділянку на ТОВ «Кіод».

У 2014 році фірма звернулася до суду з вимогою таки передати у її володіння ділянку, а також продовжити терміни будівництва. ТОВ «Кіод» вказує, що гроші Міноборони перерахувало, а останнє свої зобов’язання не виконало.

Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову фірмі відмовили, оскільки додаткова угода від 2006 року є припиненою. При цьому, суди виходили з того, що ТОВ «Кіод» не доведено неправомірність поведінки Міністерства оборони як обов’язкової умови для відшкодування збитків.

Засновниками одеського ТОВ «Кіод» є кіпрські компанії «Гестіон Інвестментс Лімітед» і «Веджіленд Ентерпрайзис Лімітед», а також ТОВ «Інвестиційно-Промисловий Союз», засновниками якого є вже згадана «Гестіон Інвестментс Лімітед» (99,9%) і ПАТ «КУА «Альтера Ессет Менеджмент».

Кіпрська компанія «Гестіон Інвестменс Лімітед» належить іншій кіпрській фірмі «Uvercon investments limited» Едуарда Прутніка. Прутнік у 1998-2006 рр. був депутатом Донецької облради, у 2002-2005 рр. – радником прем’єр-міністрів Віктора Януковича і Миколи Азарова, у 2006-2008 рр. – головою Держкомітету телебачення і радіомовлення України.