- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Прикриваючи оборудку із 890 га лісу в Бучі, влада лякає місцевих жителів втратою права на ділянки

Після визнання недійсним рішення Бучанської міськради, за яким почалося розпаювання 890 га лісів, міська рада на чолі з мером Анатолієм Федоруком почала залякувати місцевих мешканців, що тепер міста Бучі не існує, а всі землевідводи з 1901 року скасовані. Про це пише місцевий активіст Віктор Бархоленко на сайті «Громади Приірпіння» [1].

6 лютого цього року Апеляційний суд Київської області визнав недійсним рішення Бучанської міськради 2002 року, за яким 890 га земель селищної ради, які обслуговувала Бучанська лісогосподарська установа, були віднесені до земель житлової та громадської забудови.

Як зазначає Бархоленко, вказана ділянка – це землі лісового фонду першої групи, що складаються з породи дерев сосна та дуб. І з 2002 року фактично розпочалося нищення лісів Бучі.

Суд вказав, що Бучанська міська рада перевищила надані їй повноваження, адже вилучення лісів першої групи площею понад 10 га належить до повноважень Кабміну.

Після винесення вказаного рішення суду прес-секретар Бучанської міськради розіслала місцевим депутатам листи, які останні мали донести до жителів. Це ж роз’яснення розміщене на сайті [2] міськради.

У ньому стверджується, через вказане судове рішення виник правовий колапс, адже воно «ставить під сумнів набуття з 1901 року (можливо, помилка на сайті – «НГ») по даний час членами територіальної громади прав на земельні ділянки в межах території 890 га (це близько 3 тисяч), та порушення прав громадян, які в подальшому не зможуть приватизувати землі під існуючими житловими будинками та інтересів підприємств, установ, організацій м.Буча».

Міськрада заявила, що подаватиме касаційну скаргу, а міський голова Анатолій Федорук закликав громаду уважно слідкувати на перебігом справи, «адже на місцевому рівні руками державних структур ставиться під сумнів легітимність існування цілого міста».

Бархоленко спростовує цю заяву міськради про те, що вказана даліняка площею 890 га – це історичне ядро Бучі, яка ніколи не була лісовим фондом, і через рішення суду громадяни втрачають право на отримані ділянки.

Він зауважує, що в межах міста можуть розміщуватися і ліси, і річки, і водойми, але це не означає, що місцева влада може їх забудовувати. За словами Бархоленка, «для простих бучанців, які отримували земельні ділянки, в тому числі в межах земель лісового фонду, за погодженням Бучанської лісогосподарської установи до 2002-го року, проблем не буде». Адже «в даному випадку земельні ділянки по 10-15 соток прості люди отримували цілком законно за погодженням лісогосподарської установи».

Разом з тим втратять свої наділи ті, хто отримав їх на підставі визнаного незаконним рішення міськради. Зокрема, суд вже витребував ділянку площею 14,05 га [3] з незаконного володіння Василя Киргана, діда колишнього першого віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка, який оголошений в розшук.

Крім того, власниками земель лісового фонду Бучі за останні роки стали: екс-нардеп від Компартії Руслан Скарбовійчук, «регіоналка» Раїса Богатирьова, нардеп Олег Ляшко, «регіонал» Віктор Бондік, екс-нардеп Олександр Ржавський, екс-голова Хмельницької ОДА Іван Гладуняк, екс-голова Київської ОДА Євген Жовтяк, керівник Апарату Верховної Ради [4] Володимир Зайчук та його заступник Володимир Яловий, екс-регіонал депутат КОДА Сергій Арєф’єв, співаки Святослав Вакарчук і Наталія Могилевська, депутати Бучанської міськради, прокурори різних рангів, судді як місцевих так і вищих інстанцій.

Як вказує Барховленко, прокуратура у 2006 році вже зверталася до суду з вимогою визнати незаконним рішення міськради 2002 року. «Але тоді прокуратура подала позов таким чином, щоб свідомо програти справу в суді. Тобто вона не надала окрім позовної заяви жодного доказу щодо статусу лісового фонду, – стверджує він. – І в цьому немає нічого дивного, так як сам прокурор Ірпеня, на той час Павло Оніщенко, його заступник Тарас Мізерний, який представляв інтереси держави в суді і навіть сам суддя Сергій Савченко, в провадженні якого знаходилася ця справа, мали земельні ділянки в межах земель лісового фонду».

За словами Бархоленка, постанова Апеляційного суду «зупиняє затвердження Генерального плану, яким влада намагається узаконити дерибан та нищення лісу».

Крім того, автор звертає увагу на те, що «слідом за рішенням суду про перевищення повноважень посадових осіб Бучанської ради буде кримінальне провадження щодо відповідальності конкретних посадових осіб Бучанської ради».