Дорожники за папірці викинули з тендеру Львівскій облавтодор, який пропонував надто дешеві роботи
16.02.2015   //  

Антимонопольний комітет 2 лютого відмовив ДП «Львівський облавтодор» у задоволенні скарги щодо тендеру на поточний дрібний ремонт і експлуатаційне утримання доріг державного значення. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Зокрема скаржник клопотав про скасування рішення про акцепт і відхилення його пропозиції, а у випадку неможливості усунення порушень просив відмінити закупівлю.

Облавтодор стверджував, що недоліки його пропозиції конкурсних торгів не носили суттєвого характеру та на не могли слугувати достатньою правовою підставою для відхилення та недопущення до розгляду і оцінки.

Зокрема серед причин відхилення було те, що в заявці не вказано дати договорів, які у 2013-2014 рр. виконував облавтодор. Також облавтодор не підтвердив гарантійним листом у довільній формі, що не є пов’язаною особою з іншими учасниками тендеру. У довідці про обладнання та матеріально-технічну базу була відсутня інформація про країну-виробника. АМКУ визнав відхилення тендерної пропозиції з цих підстав правомірним.

Крім того, представники Львівського облавтодору стверджували, що «Авакс Проф» і «Львівдах» не володіють необхідною та достатньою технікою. Проте оскільки в пропозиціях цих фірм були довідки про наявність матеріально-технічної бази, то скаргу і в цій частині задоволено не було.

Ще Львівський облавтодор апелював до того, що його цінові пропозиції були дешевшими від акцептованих.

Для порівняння: по лоту №7 вартість послуги облавтодору склала 46 390 грн/км. Але перемогла заявка тернопільської фірми «Авакс Проф» з ціною 142 993 грн/км.

По лоту №2 облавтодор пропонував виконати роботи по 67 966 грн/км. Переможцем став «Львівдах», вартість послуг якого складе 247 150 грн/км.

З цього приводу служба автодоріг надала копію звіту дорожнього інституту імені Шульгіна щодо розрахунку потреби в річних фінансових ресурсах на ремонт і утримання доріг Львівської області в 2015 році.

У звіті йдеться, що фінансування дрібного ремонту і утримання доріг державного значення у Львівській області має бути не меншим ніж у середньому 111 058,41 грн на 1 км. Якщо фінансування буде меншим, то не будуть охоплені всі необхідні роботи, визначені техзавданням, виникне загроза безпеці руху і обмеження руху транспорту.

Також було додано лист ДП «Зовнішторгвидав України», де зазначено, що вартість послуги нижча допустимого розміру, може свідчити про потенційне недотримання технологічних вимог.

Відтак скарга ДП «Львівський облавтодор» задоволена не була.

Паралельно АМКУ також розглядав скаргу ПП «Рома». Фірма також обіцяла виконати роботи дешевше порівняно з учасниками, чиї пропозиції обрав замовник. Однак скаржник не довів, що його пропозиція була відхилена неправомірно, тому скаргу не задовольнили.

За даними «Віснику держзакупівель», 11 грудня Служба автодоріг Львівської області акцептувала пропозиції на суму 124,36 млн грн. Переможців визначено тільки по половині лотів. Решту торгів відмінили через відхилення заявок учасників.

Договори ще не підписані, хоча планувалося їх укладання до кінця 2014 року. У зв’язку з оскарженням в АМКУ закупівля призупиняється, а угоди в разі їх підписання будуть вважатися нікчемними.