Столиці повернуто ще 86 гектарів біля Пирогово
12.02.2015   //  

Суд визнав відсутнім в Обслуговуючого кооперативу житлового кооперативу «Освітянин», ТОВ «Будівельне товариство», ТОВ «Пейзажне» і ТОВ «Будівельний форум» право власності на земельну ділянку площею 86,48 га, що розташована на вул. Академіка Заболотного у Києві. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 27 січня.

У січні 2008 року ОКЖК «Освітянин» на підставі рішення Київради від 1.10.2007 безоплатно отримав у власність земельні ділянки загальною площею 108,52 га на вул. Академіка Заболотного під забудову малоповерховими будинками.

У березні 2008 року кооператив вніс ці ділянки до статуту ТОВ «Будівельне товариство», яке у липні 2010 року передало ділянку площею 16,03 га до статуту ТОВ «Пейзажне», а ділянку площею 86,48 га – до статуту ТОВ «Будівельний форум». А 6 га ТОВ «Будівельне товариство» подарувало чотирьом особам.

Суд вказує, що Київрада при прийнятті рішення про безоплатну передачу землі кооперативу не дотрималася законодавства. Адже кооператив, який отримав у власність 108,52 га, має всього чотири засновники. Це свідчить про недотримання принципів рівності у земельних відносинах. Більше того, вказані особи навіть не потребували поліпшення житлових умов. Суд дійшов висновку, що ОКЖК «Освітянин» не було створено як житлово-будівельний кооператив, відповідно він не мав право на безоплатне отримання у власність ділянок.

Суд визнав відсутнім у всіх фірм і кооперативу права власності на ділянку площею 86,48 га. Зауважимо, що раніше суд вже так само визнав відсутнім у них право власності на ділянку площею 16,03 га.

Варто зазначити, що 108,52 га були передані у власність кооперативу «Освітянин» за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування (14,1 га), а також земель, які з 2003 року орендувало ТОВ Агрокомбінат «Хотівський» (94,42 га), яке контролювали колишній народний депутат від Партії регіонів Василь Хмельницький і його партнер по UDP екс-депутат Київради Андрій Іванов.

Засновниками ОКЖК «Освітянин» є Валентина Лопух, Костянтин Панченко, Юлія Ференз і Сергій Бондаревський. Керівником кооперативу є Валентин Оржеховський.

Костянтин Панченко, Валентина Лопух і Сергій Бондаревський є, зокрема, співзасновниками кооперативу «Котміст». На частині земель площею 40 га, які отримав цей кооператив, зводять палац екс-«регіоналу» Юрію Іванющенку, який отримав назву «Межигір’я-2».

Засновниками ТОВ «Будівельне товариство» є кооператив «Освітянин» і ОКЖК «Житлобуд», засновниками якого є Валентина Лопух, Костянтин Панченко, Лідія Тригуб і Олег Ткаченко.

Засновниками ТОВ «Пейзажне» зараз є вже згадуваний Валентин Оржеховський і ТОВ «Меін Роуд Девелопмент», засновниками якого є 6 кіпрських компаній – «Актарум Лімітед», «Дестіна Лімітед», «Есталенд Холдінгс Лімітед», «Лонглі Холдінгз Лімітед», «Новаліс Лімітед» і «Хасдубал Трейдінг Лімітед». Директором фірми «Меін Роуд Девелопмент» є Олег Миколайович Петровський. Людина з таким ПІБ станом на 2012 рік була першим заступником гендиректора КП «Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни). Нардеп Василь Хмельницький у 2013 році заявляв, що йому належало 50% в статутному капіталі компанії «Мастер-Авіа», яка є оператором «Жулян».

Засновниками ТОВ «Будівельний форум» є компанія «Нью Йорк Мініт Лімітед» (Віргінські острови), Тетяна Баронова і ТОВ «Компанія Інтерсервіс Плюс», засновником якого є Тетяна Селецька.