У Мінстеця стане більше грошей. Завдяки патріотизму
11.02.2015   //  

Вважається, що Мінфінфополітики під керівництвом Юрія Стеця – це дрібне і маловпливове відомство. Донедавна це було справді так. Однак події останніх днів показують, що Мінстець почав різко набирати живу вагу. І організаційно,  і, що важливіше – фінансово.

Динаміку змін показує хоча б такий факт. Усього декілька днів тому міністр написав у своєму Фейсбуці, що директора Концерну РРТ Олексія Півнюка треба звільнити, бо він  «саботує відновлення трансляції українських телеканалів та радіостанцій на сході». Особливих підтверджень своїй гіпотезі він не надав, однак Кабінет міністрів дуже швидко відреагував і своїм дорученням відсторонив Півнюка, започаткувавши службове розслідування. Про що, до речі, повідомив сам Стець.

Цікаво, що поки міністр ще не був міністром, його ставлення до керівництва РРТ було більш, ніж лояльним. Нагадаємо, що раніше Юрій Стець очолював Управління інформаційної безпеки Нацгвардії. І ще зовсім недавно – минулого грудня –  заявляв, про «налагоджену взаємодію із СБУ, Нацрадою України з питань телебачення і радіомовлення та концерном РРТ», а «в рамках забезпечення інформаційної політики та безпеки держави було замінено пошкоджені передавачі і відновлено, на звільнених територіях в населених пунктах Донецької та Луганської областей, трансляцію українських засобів масової інформації».

Тобто два місяці тому Юрій Стець знав, що поновлення українського мовлення можливе тільки на звільнених територіях, мало того – сам цим займався . У цей період жодного конфлікту Стець-Півнюк не було, а сам майбутній міністр шерив на свою сторінку на зразок: «Незважаючи на те, що Донецьк окупований проросійськими бойовиками, КРРТ за допомогою віддалених об’єктів організував покриття міста телесигналом Першого національного і 5-го каналу, а також російськомовної версії новинного каналу «24».

Однак одразу після створення 2 грудня 2014 року міністерства риторика Стеця кардинально міняється. Першим приводом стала  інформація від губернатора Луганщини  Геннадія Москаля про директора Луганської філії  РРТ Володимира Улезька, який ніби-то співпрацював з окупантами та транслював російські канали.  Юрій Стець протрактував це як провину Півнюка.

Далі маховик почався розкручуватись  і в результаті докотилось аж до вище цитованого Фейсбук-звинувачення: «Він (Півнюк), а також його підлеглі сприяють поширенню телесигналу російських телеканалів та телеканалів так званих ЛНР, ДНР на тимчасово окупованих територіях».  Коментатори цього посту кілька разів перепитували міністра, яким чином можна зупинити трансляцію на захоплених територіях, однак відповіді так і не дочекались. Це виглядало дещо дивним, оскільки «патріотичний» пост окрім емоцій все-таки потребував бодай мінімальних фактів.

Факти все ж таки з’явились. Однак не надто приємні для міністра. Під час відсторонення Півнюка Держслужба спецзв’язку ( а саме їй підпорядковується РРТ) розповсюдила реліз, де сповістила, що невдовзі РРТ може перейти в підпорядкування Міністерства Стеця: «КРРТ за роки свого існування кілька разів перепідпорядковувався різним відомствам – найчастіше, ним “мінялись” Держтелерадіо та Адміністрація зв’язку, яка мала різні назви. Як тільки КРРТ опинявся в одному відомстві, друге починало підготовку обґрунтування повернення його собі. Сьогодні в Уряді на розгляді є кілька варіантів документів про перепідпорядкування концерну, в тому числі Мінінформполітики».

Тут варто зауважити, що РРТ – це не тільки додаткові повноваження, а й додаткові гроші. Про що неодноразово писали «Наші гроші». Наприклад, за часів «попередників» КРРТ купувала ґрунтовку у міфічних фірм і кондиціонери за завищеними цінами, фарбувала телевишки і співпрацювала з «Зеонбудом»… У кожному випадку – гроші там є: комерційні транслятори платять багато і вчасно.

Можна було би поставитись до твердження Держслужби як до гіпотези, однак її підтвердив і один із колишніх колег  Юрія Стеця – депутат від БПП Сергій Каплін, який 9 лютого заявив про необхідність підпорядкувати Концерн РРТ та інші підприємства інформаційної безпеки Міністерству інформаційної політики.

Тут ключове слово навіть не «підпорядкувати», а – «та інші підприємства». Так виглядає, що невдовзі МінСтець з маленького відомства із нікчемним річним бюджетом в 4 млн грн стане серйозною структурою . Із серйозними повноваженнями. І серйозним бюджетом.

А ще хтось стверджував, що це міністерство нічого не робить. Неправда. Воно працює.

Блог від: Оксана Ставнійчук