Прокуратура відсудила у фіктивних кооператорів 90 гектарів київської землі вартістю 196 мільйонів
11.02.2015   //  

Прокуратура домоглася повернення Києву 92,82 га землі, яку Київрада незаконно передала у власність кооперативу «Текстильник». Про це свідчать відповідні рішення Київського господарського та Київського апеляційного господарського судів.

текстильник

Йдеться про три земельні ділянки на вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі. Одна площею 5,99 га (кадастровий 8000000000:79:102:0100), друга – 72,52 га, третя 14,31 га. Загальна нормативна оцінка цих ділянок складає 196,33 млн грн.

У 2007 рішенням Київради ці ділянки були передані у власність житлово-будівельному кооперативу «Текстильник» для житлової забудови. Частина цих земель, 90,02 га, були надані за рахунок земель агрокомбінату «Хотівський» за згодою останнього. При цьому земельним ділянкам змінили цільове призначення із сільськогосподарських земель – на землі під малоповерхову житлову забудову.

В подальшому «Текстильник» вніс спірні земельні ділянки до статутного фонду ТОВ «Об’єднання забудовників» як частку засновника. У 2010 році «Об’єднання забудовників» здійснило аналогічну процедуру, внісши земельні ділянкі до статутних фондів трьох фірм ТОВ «Чарівне містечко», ТОВ «Брокбуд» і ТОВ «Кредитбуд».

Першу ділянку, площею 5,99 га, які отримало «Чарівне містечко», у травні минулого року відсудила прокуратура Києва.

Суд керувався тим, що початковий набувач землі, «Текстильник», за напрямом своєї діяльності відповідає поняттю «житлово-будівельний кооператив», однак згідно з законом, такі кооперативи мають утворюватися щонайменше п’ятьма особами з числа тих, хто потребує поліпшення житлових умов.

Натомість засновниками даного кооперативу були тільки четверо осіб, які на відповідному обліку про поліпшення не перебували. Окрім того суд звертав увагу на те, що на відведеній землі планувалася забудова 236 малоповерхових будинків котеджного типу – що значно перевищує потребу в забезпеченні житлом чотирьох людей і їхніх родин.

Відтак недійсним було визнало рішення первинне Київради про передачу землі «Текстильнику», а відповідно і скасоване право власності на неї у «Чарівного містечка». Рішення залишене в силі Апеляційним судом, касаційна скарга фірмі повернута.

Дві інші ділянки у фірм «Брокбуд» і «Кредитбуд» у січні цього року відсудила Генеральна прокуратура. Посилаючись на рішення попереднього суду, яким скасоване рішення Київради про передачу землі «Текстильнику», суд визнав недійсним видані цим компаніям держакти на землю.

При цьому суд окремо зазначив, що неможливо визнати фірми «Брокбуд» і «Кредитбуд» добросовісними набувачами, оскільки земельні ділянки вони не викуповували, а лише отримали в статутний фонд, що не є «платним набуттям майна».

Кооператив «Текстильник» заснували у червні 2007 р. четверо осіб: Володимир Чернуха, Андрій Дмитрюк, Дмитро Стеценко та Сергій Діброва. Вони є незмінними співзасновниками по цей день, директором також незмінно записаний Володимир Чернуха.

Андрій Дмитрюк з 2007 р. є незмінним директором ТОВ «Земельний центр», власниками котрого є «Йорквуд Ресорсес Лтд.» (Тортола), «Деванда Менеджмент Лімітед» (Кіпр) і київське ТОВ «Столиця-Інвест-Сервіс», частку в якому має ТОВ «КУА «Акерс Інвест». Окрім того Дмитрюк також є директором ТОВ «Бузінвест», у тому числі обіймав цю посаду у 2005-2007 р., коли співвласником компанії через низку фірм був «Акерс». Компанію «Акерс Інвест» пов’язують з екс-нардепом від Партії регіонів Василем Хмельницьким.

Дмитро Стеценко також є співзасновником ОКЖК «Житлобудівельник», разом ще з кількома фізособами, а також ТОВ «НВФ «Укрінвестбуд». Остання належить Сергію Дроздову й ТОВ «Будкомплектпостач». Ця фірма сьогодні записана також на Дроздова, однак донедавна власником був донеччанин Андрій Солов’ян. Цей самий Солов’ян раніше був записаний власником фірми «САВ-Інвестмент», котру в 2011 р. перейменували у «ЮДП-Україна» й переписали на інших власників, одним з яких також був «Акерс», сьогодні ж основним співвласником фірми напряму є КУА «ЮДП Ессет Менеджмент».

Окрім того Володимир Чернуха відомий як директор ТОВ «Квітучі схили», засновником котрого є київське ТОВ «Армаріум Ленд Груп» (заведена на кіпрські компанії «Актарум Лімітед», «Есталенд Холдінгс Лімітед», «Лонглі Холдінгз Лімітед», «Новаліс Лімітед» і «Хасдубал Трейдінг Лімітед»). Директором ТОВ «Армаріум Ленд Груп» є Олег Миколайович Петровський. Людина з таким ПІБ станом на 2012 рік була першим заступником гендиректора КП «Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни). Василь Хмельницький у 2013 році заявляв, що йому належало 50% в статутному капіталі компанії «Мастер-Авіа», яка є оператором «Жулян».

Чернуха з Дмитруком також відомі як співзасновники ще одного кооперативу з аналогічною назвою – ОК «Садове товариство «Текстильник». Разом з ним до складу цього кооперативу увійшло сільськогосподарське ТОВ «Тарасівка», співвласником котрого є вже згаданий вище «Земельний центр».

Щодо фірм, котрим передавалася земля:

«Об’єднання забудовників»: власники «Текстильник» та ОКЖК «Тарасівець» (Максим Шкурко, Зоя Піроцька, Володимир Самійленко та Юлія Ференз). Шкурко й Піроцька також відомі як співзасновники ОК «Садове товариство «Тарасівець» – разом із вказаною вище «Тарасівкою».

«Чарівне містечко»: засноване у 2010 р. «Об’єднанням забудовників»; у 2011 р. його замінило ТОВ «Меін Роуд Девелопмент», власниками котрого є ті самі офшори, що на них заведене «Армаріум Ленд Груп».

«Брокбуд»: власники Володимир Самійленко з «Об’єднання забудовників», віргінський офшор «НЬЮ ЙОРК МІНІТ ЛІМІТЕД» і ТОВ «Компанія Інтерсервіс плюс» Тетяни Селецької.

«Кредитбуд»: власники «НЬЮ ЙОРК МІНІТ ЛІМІТЕД», «Компанія Інтерсервіс плюс», а також Людмила Конькова.