АМКУ зобов’язав відмінити закупівлю харчів у фірми, з якою раніше змовлялась керівник управління освіти
08.02.2015   //  

Антимонопольний комітет 22 січня зобов’язав Управління освіти Енергодарської міської ради Запорізької області відмінити закупівлю послуг їдалень. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Відомо, що замовник 10 грудня акцептував пропозицію ТОВ «Дніпроторг-Запоріжжя» вартістю 3,53 млн грн.

25 грудня комунальне підприємство «Міська молочна кухня», чию пропозицію було відхидлено, подало скаргу в АМКУ.

Представники КП стверджували, що вимоги тендеру були дискримінаційними і розрахованими для перемоги одного учасника – фірми «Дніпроторг-Запоріжжя».

Також скаржник зазначив, що керівник управління освіти Тетяна Плахотна є особою, яка вчинила корупційне правопорушення, і дані про неї містяться в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Згідно з реєстром Плахотну притягли до відповідальності за незаконне використання інформації, що стала відома іншій особі у зв’язку з виконанням службових повноважень. Відповідно до постанови Енергодарського міського суду Запорізької області від 14.08.2014 р. Плахотна розголосила інформацію посадовим особам ТОВ «Дніпроторг-Запоріжжя», яке стало переможцем закупівлі. За даними реєстру, Плахтону оштрафували на 850 грн.

Крім того скаржник повідомив, що до складу комітету з конкурсних торгів замовника також входить особа, яка раніше вже вчиняла кримінальний злочин пов’язаний з протиправним витрачанням бюджетних коштів, а саме – головний бухгалтер – Лєванова І.М. Уточнень щодо злочину головного бухгалтера скаржник не надав.

АМКУ не став розглядати скаргу цій частині, вказавши, що не уповноважений встановлювати правомірність перебування особи на посаді. Так само комітет не став аналізувати умови тендерної документації, оскільки їх можна оскаржувати тільки до кінцевого строку встановленого для подачі пропозицій, тобто скарга в цій частині подана запізно.

Щодо пропозиції переможця «Дніпроторг-Запоріжжя», то комітет з’ясував, що вона не відповідала умовам тендерної документації в частині нормативів харчування, затверджених кабміном. Так, в меню харчування школярів на зимово-весняний і літньо-осінній період було включено замало овочів та страв із них, а фрукти взагалі відсутні. Також занижено порції м’ясних страв, відсутні страви з картоплі, молока та кисломолочних продуктів, сиру кисломолочного, відсутні яйця.

Повторна оцінка пропозицій і визначення нового постачальника стали неможливими, оскільки було встановлено невідповідність пропозиції третього і останнього учасника торгів – ТОВ «Алсем». У меню відсутні фрукти, соки, страви з картоплі, кисломолочних продуктів, сиру кисломолочного, відсутні яйця, занижено кількість салату зі свіжої капусти.

Відтак умовам тендерної документації відповідала тільки заявка КП Міська молочна кухня». Для проведення торгів необхідно щонайменше двоє учасників. Тому АМКУ зобов’язав замовника скасувати закупівлю.

«Дніпроторг-Запоріжжя» належить Олександру Давиденку і Віталію Воскресенському. За даними ВДЗ, фірма з 2012 р. перемагає у тендерах щодо послуг харчування у навчальних закладах.

Фірма «Алсем» зареєстрована на Олексія Семенова. Підряди відділів освіти отримує щонайменше з 2009 року.