Перенесення аукціону «Укрнафти» не дало Коломойському заробити мільярд на фейковому курсі долара
07.02.2015   //  

5 лютого Аукціонний урядовий комітет відхилив усі заявки учасників торгів на купівлю 300 000 т нафти добутку ПАТ «Укрнафта». У результаті цього наступний аукціон, зважаючи на зміну офіційного курсу гривні,  пройде із вищою стартовою ціною.

Різниця стартової ціни коливатиметься в межах одного мільярда гривень у залежності від офіційного валютного курсу. Якщо попередній аукціон повинен був стартувати з орієнтовної ціни в 6400 грн/т, то наступний – від 9300 ( 23 грн за долар) до 10100 (25 грн за долар), що складе загалом 0.9-1.1 млрд. грн. додаткового прибутку ПАТ «Укрнафта».

Якби аукціон пройшов за старими правилами, то цей додатковий прибуток отримали б фірми, афільовані із групою «Приват», які протягом останніх років є єдиними покупцями аукціонної нафти. Заявки на аукціон 5 лютого подали ТОВ «Тандем-Ч», «ТД Прикарпаттянафтотрейд», ВАТ «НПК-Галичина», «Укртатнафта», «Укртранснафта» (держпідприємство із менеджментом, підконтрольним «Привату»).

Нагадаємо, що 21 січня 2015 року Кабінет Міністрів також вніс зміни в Порядок організації аукціонів, що збільшило стартову ціну продажу «Укрнафти» на 15%. Раніше цей дисконт також діставався структурам «Привату», що завдавало збитків напівдержавній «Укрнафті». Наприклад, на аукціоні у липні 2014 року ці втрати склали 540 млн. грн.

Згідно з Порядком проведення біржових аукціонів, якщо наступних два аукціони не наберуть достатньої кількості покупців, виставлений добуток викупить НАК «Нафтогаз України».