Гроші «Уктрансгазу» пахнуть смертю
04.02.2015   //  
Етилмеркаптан - це безбарвна рідина з дуже сильним запахом, що нагадує запах тухлих яєць. Її додають у побутовий газ, який фактично не має власного запаху, аби люди могли відчувати запах блакитного паливо, коли воно випадково просочується через погашену конфорку чи тріщину у трубі. Якщо людина дихає побутовим газом, то це загрожує смертю.

Етилмеркаптан – це безбарвна рідина з дуже сильним запахом, що нагадує запах тухлих яєць. Її додають у побутовий газ, який фактично не має власного запаху, аби люди могли відчувати запах блакитного паливо, коли воно випадково просочується через погашену конфорку чи тріщину у трубі. Якщо людина дихає побутовим газом, то це загрожує смертю.

«Укртрансгаз» знехтував безпекою українців заради прибутків друзів екс-заступника голови «Нафтогазу» Андрія Лопушанського, нині нардепа від «Блоку Петра Порошенка».

«Укртрансгаз» у 2014 році не закупив заплановану кількість речовини, яка надає запах побутовому газу (одорант), бо намагався віддати перемогу вартістю майже 14 млн грн. компанії з орбіти екс-заступника голови НАК «Нафтогаз України» (2005-2014 рр.), а нині народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» – Андрія Лопушанського. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдєй у телепрограмі «Наші гроші».

«Укртрансгаз» торік закупив одоранту удвічі менше, ніж у 2013 році. Через гостру нестачу важливої речовини, держпідприємство докуповувало російську суміш СПМ, склад та якість якої невідомі.

Отже, у 2014 році було скасовано результати двох тендерів по закупівлі одоранту (етилмеркаптану). Тендери проводила регіональна компанія «Укртрансгазу» – «Прикарпатрансгаз».

Андрій Лопушанський через суд добивається поновлення на посаді в «Нафтогазі». 24 лютого цього року відбудеться засідання Печерського райсуду міста Києва, який розгляне його позов про поновлення на роботі. Лопушанського звільнили з «Нафтогазу» влітку 2014 року «у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності».

Андрій Лопушанський через суд добивається поновлення на посаді в «Нафтогазі». 24 лютого цього року відбудеться засідання Печерського райсуду міста Києва, який розгляне його позов про поновлення на роботі. Лопушанського звільнили з «Нафтогазу» влітку 2014 року «у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності».

У липні 2014 року тендер з постачання 76,8 т одоранту виграло ТОВ «Укргаздіагностика». Однак результати конкурсу скасував Антимонопольний комітет, бо компанія-переможець і її конкурент «Хімфармінвест» мали одного засновника – Анатолія Кучерявенка. Обидві фірми вперше вийшли на конкурс із закупівлі етилмеркаптану.

РИС1-2 рис1-1
У грудні було проведено новий конкурс на поставку 179,2 т одоранту, на якому переміг вже «Хімфармінвест». Та договір у результаті був зірваний через скаргу інших учасників в Антимонопольний комітет. Конкуренти заявили, що переможець не має можливості поставити необхідний об’єм етилмеркаптану.

В Україні одорант не виготовляють, використовують виключно імпорт. Виробник речовини – компанія Chevron Phillips Chemicals International NV – підтвердив, що він зобов’язалася поставити «Хімфармінвесту» у 3-4 кварталі 2014 року лише 76,8 т етилмеркаптану, що більш ніж удвічі менше від закупленого «Укртрансгазом» об’єму. Жодних додаткових об’ємів поставок газового одоранту контрактом не передбачено.

рис.3 рис.2.

Варто зауважити, що представник «Хімфармінвесту» запевняє, що фірма мала усі 179,2 т етилмеркаптану. При цьому журналіст припускає, що для отримання потрібної кількості речовини її могли просто розбавити. Про те, що в «Укртрансгазі» це могли погодити, розповів засновник компанії «Техноімпекс» Олександр Окул. За його словами, керівник Департаменту матеріально-технічного забезпечення «Укртрансгазу» Олег Кирпот пропонував йому розбавити партію одоранту з метою отримання відкату.

Вже у січні 2015 року «Укртрансгаз» знову акцептував пропозицію «Хімфармінвесту». Цього разу на поставку 40 т одоранту. Конкурентом «Хімфармінвесту» стало ТОВ «ТД Енергостройінвест». Керівник «Енергостройінвесту» Вікторія Горелик була «бізнес-партнером» вже згаданого Анатолія Кучерявенка. Окрім того, Горелик керувала ще в кількох фірмах з офісу народного депутата Андрія Лопушанського.

За компаніями «Укрфармдіагностика» і «Хімфармінвест» теж прослідковується фігура Лопушанського, хоча сам він свою причетність до цих фірм заперечує.

РИС1-3

Керівник «Хімфармінвесту» Юлія Лозовська також є директором фірми «Авітелтранс», співзасновником якої є Андрій Лопушанський.

«Хімфармінвест» і «Авітелтранс» зареєстровані за однією адресою: Київ, вул. Молодогвардійська, 32. Донедавна цією будівлею володів сам Лопушанський (через фірми «Лакшмі-8» та «Рост»). Нині нардеп вийшов із засновників фірми-власника будівлі, залишивши по собі Ростислава Березовського, який, до речі, є керівником фірми «Укргаздіагностика».

Представник «Хімфармінвесту» Дмитро Циганков є помічником нардепа Андрія Лопушанського.

Скільки етилмеркаптану необхідно для забезпечення газової системи України та скільки наразі є у наявності «Укратрансгаз» не повідомляє, посилаючись на «комерційну таємницю».

рис.1.