«Центр протидії корупції» запустив проект про тих, хто краде державні гроші
03.02.2015   //  

Команда «Центру протидії корупції» запустила новий проект «УКР.АВ», покликаний зробити публічною інформацію про чиновників та правоохоронців, які розкрадають бюджетні кошти. На сьогодні борці з корупцією опублікували прізвища 230 осіб, які були помічені в більше ніж 300 корупційних справах.

«Ми запустили цей проект, щоб кожен чиновник, який краде, чи правоохоронець, який покриває ці крадіжки, рано чи пізно були притягнені до відповідальності, – стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – Фактично, ми робимо те, що повинна була б робити прокуратура – описуємо юридичними термінами факти правопорушень, збираємо документи, докази та змушуємо наші правоохоронні органи розпочати провадження. Ключовим моментом є розірвання корупційних договорів та повернення грошей в державний бюджет».

Всі дії чиновників та правоохоронців ініціатори проекту розділяються на 2 категорії: підписав чи покрив. Мова йде про те, що спочатку юристи «Центру протидії корупції» звертаються до правоохоронних та контролюючих органів, вказуючи на правопорушення в діях чиновника, який підписав корупційну схему. Якщо ж прокурор, міліція, чи інші представники правоохоронних та контролюючих органів, покриваючи схему, не бачать порушення, то вони так само автоматично попадають до переліку правопорушників, а юристи оскаржують їх дії до вищої інстанції.

Більшість справ, описаних на сайті «УКРАВ», пов’язані з державними закупівлями. Станом на сьогодні команді «Центру протидії корупції» вдалося розірвати договорів та врятувати від розкрадання майже 3 млрд. гривень.