Суд почав повертати державі «золоті ділянки» в сосновому урочищі в Миколаєві
28.01.2015   //  

Суд постановив фізособі повернути ділянку площею 0,1 га, що розташована в сосновому урочищі «Жовтневе» у Миколаєві, у постійне користування ДП «Миколаївське лісове господарство». Про це свідчить рішення Апеляційного суду Миколаївської області від 21 січня.

У 2008 році Миколаївська міськрада надала у власність фізособі вказану ділянку для будівництва індивідуального житлового будинку. При цьому міськрада змінила цільове призначення ділянки: із земель лісогосподарського призначення на землі житлової забудови.

У червні 2014 року прокурор Корабельного району м. Миколаєва, представляючи інтереси Миколаївської облдержадміністрації і ДП «Миколаївське лісове господарство», звернувся до суду з вимогою скасувати рішення міськради і повернути ділянку лісгоспу.

Суди позов прокуратури задовольнили. Встановлено, що ділянка надана у власність фізособі за рахунок земель лісгоспу, які є державною власністю, а не комунальною. Тому розпоряджатися цієї ділянкою мала право Миколаївська ОДА, а не міськрада.

Крім того, лісгосп згоду на вилучення ділянки не надавав. Міськрада ухвалила рішення без позитивного висновку Миколаївського облуправління лісового та мисливського господарства, а також без висновку державної експертизи землевпорядної документації.

Нагадаємо, за даними місцевих ЗМІ, у 2008 році приватним особам під забудову було виділено 43 ділянки приблизно по 0,1 га кожна. Серед осіб, які отримали землю, зокрема, значилися чиновники, прокурори, міліціонери та генерали СБУ. Станом на 2013 рік в урочищі вже було збудовано три особняки.