Прокуратура не змогла відсудити велике родовище у фірми біглого «Анісіма» і його китайських партнерів
28.01.2015   //  

Прокуратурі не вдалося через суд позбавити права оренди земельних ділянок площею понад 25 гектарів фірму «Будівельник-2007» донедавна повністю підконтрольну Євгену Анісімову. Про це свідчить рішення Господарського суду Запорізької області від 15 січня, повідомляють «Наші Гроші. Запоріжжя».

ТОВ «Будівельник-2007» наприкінці 2012 року отримало дозвіл від Запорізької облдержадміністрації на розробку проекту землеустрою щодо відведення в оренду земельних ділянок орієнтовною площею 170 га на території Степногірської селищної ради Василівського району для видобутку та переробки марганцевих руд.

В січні 2014 року Держземагентство у Запорізькій області затвердило проекти землеустрою відносно цих ділянок та надало дозвіл на оренду трьох ділянок загальною площею 25,4 га для розміщення підсобних та виробничих приміщень, на підставі чого «Будівельник-2007» орендувало 25,4 га терміном до 2030 року. Саме про визнання недійсним наказу Держземагентствоа про надання дозволу на оренду останніх трьох ділянок (і відповідно самого договору оренди) та зміну їх цільового призначення із земель сільського господарського призначення на промислове і подала позов прокуратура в інтересах Запорізької ОДА.

Як стверджувала прокуратура, спірним наказом Держземагентство вийшло за межі своїх повноважень, оскільки розпорядження землями цієї категорії здійснюють обласні державні адміністрації.

Втім, під час розгляду справи позицію прокуратури суд спростував. Останній вказав на зміни в законодавстві від 2013 року, згідно яких Держземагентство може передавати земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб в  межах області. Зміну ж цільового призначення можуть проводити органи виконавчої влади які приймають рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу цих ділянок у власність або у користування.

ТОВ «Будівельник-2007» зареєстровано на американську Mulder International (5%) та британську «Hong yang Company».

«Mulder» підконтрольна колишньому «смотрящему» Запоріжжя Євгену Олександровичу Анісімову. Першими засновниками «Будівельника-2007» були Ольга Карпенко і Олена Олександрівна Анісімова.

«Hong yang Company» афільована з китайською гірничорудною компанією «Hubei Changyang Hongxin Industrial Group». Китайська компанія в 2010 році придбала основну частку в «Будівельник-2007».

Цінність української фірми полягала в наявності ліцензій на розробку Великотокмацького родовища марганцевих руд. Китайці планували за два роки збудувати найбільший в Україні марганцевий ГЗК, отримавши обіцянку від Анісімова забезпечити підтримку місцевої влади. Втім, проект так і не втілили в життя. У 2013 році Анісімова було арештовано по підозрі у вимаганні грошей у особливо крупних розмірах. Але у січні 2014 році йому вдалось вийти з СІЗО. В серпні 2014 року його було оголошено у міжнародний розшук.