Суд залишив трьом кооператорам 20 гектарів на березі Десни під Києвом, не зважаючи на масу порушень
27.01.2015   //  

02cooper-1Суд відмовився задовольнити позов прокуратури, яка вимагає звільнити земельну ділянку площею 20 га, що знаходиться біля с. Погреби під Києвом. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 13 січня.

У 2007 році Броварська райдержадміністрація передала Обслуговуючому кооперативу «Садове товариство «Ясна поляна» в оренду на 25 років ділянку площею 20 га для ведення садівництва. РДА погодила виділення ділянки кооперативу за рахунок земель Дирекції будівництва Канівської ГЕС.

Броварська міжрайонна прокуратура, представляючи інтереси Київської облради, звернулася до суду з вимогою визнати недійсним договір оренди і зобов’язати кооператив звільнити ділянку.

Прокуратура послалася на те, що у 2008 році у ході перевірки було встановлено, що райдержадміністрація надала кооперативу дозвіл на погодження місця розташування земельної ділянки за 2,5 місяці до моменту набуття кооперативом статусу юридичної особи. Адже він був зареєстрований лише 1 лютого 2007 року, а дозвіл РДА надала наприкінці грудня 2006 року.

Також, перевіркою було встановлено, що кооператив «Ясна Поляна», будучи несільськогосподарською організацією, може набувати право власності або користування на земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення виключно для ведення підсобного сільського господарства.

Крім того, зовнішні межі ділянки знаходяться на відстані 80 м від урізу води р. Десна, чим порушено вимоги Земельного та Водного кодексів.

Реагуючи на протест прокуратури, Броварська РДА у 2008 році скасувала свої попередні рішення, на підставі яких кооператив отримав ділянку.

Та госпсуд відмовив прокуратурі у задоволенні позову про розірвання договору оренди. Він послався на постанову Вищого адмінсуду від 21.10.2014. згідно з якою розпорядження райдержадміністрації 2008 року про скасування своїх попередніх рішень визнано протиправним і скасовано.

ВАСУ дійшов висновку, що скасування головою райдержадміністрації власних розпорядження виходить за межі його повноважень та суперечить законодавству. Адже відповідно до закону «Про місцеві державні адміністрації» розпорядження РДА могли скасувати Президент, голова облдержадміністрації або суд.

Крім того, суд послався на рішення Конституційного Суду, який вказав, що органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, якщо відповідно до них вже виникли правовідносини.

Засновниками обслуговуючого кооперативу «Садове товариство «Ясна поляна» є Олексій Бугар, Валентина Кравцова і Людмила Тарасова.