Київрада підкоригує призначення землі, щоб оточення Пінчука побудувало житловий будинок над Хрещатиком
27.01.2015   //  

круглоуніверситетськаКиївська міська рада планує змінити вид використання земельної ділянки на вул. Круглоуніверситетській, 8 з метою дозволити ТОВ «Дніпроекоінвест» будівництво житлового комплексу з підземним паркінгом (проект рішення).

Проект рішення був винесений на порядок денний засідання 22 січня, однак разом з низкою інших питань був поки що знятий з розгляду через відсутність плану зонування або детального плану території (ст. 24 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності»).

Йдеться про ділянку площею 0,1748 га (кадастровий 8000000000:76:034:0005), що між Хрещатиком і вул. Лютеранською. Наразі на цій ділянці знаходяться нежитлові приміщення – триповерховий будинок й господарські споруди. Нормативна оцінка земельної ділянки складає 1,42 млн грн.

функціональне зонуванняУ 2008 р. «Дніпроекоінвест» викупив нерухомість на вказаній ділянці, земля при цьому лишалася в користуванні Центру стратегічного планування та аналізу при РНБО. У 2011 р. «Дніпроекоінвест» оформив право оренди землі. Відповідним рішенням Київради фірма отримала цю ділянку в короткострокову оренду на 5 років під здійснення «обслуговування адміністративного будинку, складських споруд та службового гаража». Згідно з Генпланом Києва (дані містобудівного кадастру) ділянка наразі функціонально належить до земель громадської забудови (див. карту).

До матеріалів справи, оприлюднених разом з проектом рішення, доданий правовий висновок Управління правового забезпечення. Там, зокрема вказано, що відповідно до розпорядження КМДА ще за 2002 р. ця земельна ділянка знаходиться в архітектурній охоронній зоні регулювання першої категорії (рішення КМР «Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам’яток історії і культури в Києві»). Нагадаємо, згідно з чинним Генпланом, на таких ділянках заборонено будівництво висотних будинків.

Який саме будинок хоче зводити «Дніпроекоінвест» – поки невідомо. У 2012 р. проектувальник – ТОВ «Проектні системи ЛТД Андрія Миргородського – презентував проект 17-поверхового (15 житлових+2 технічні) будинку з трирівневим підземним паркінгом. Однак у розмові з «НГ» Миргородський сказав, що проект поки не затверджений.

З’ясувати параметри запланованої будівлі у замовника, фірми «Дніпроекоінвест», також не вдалося: за офіційною адресою двічі нікого окрім охорони не виявилося, за офіційним номером телефону фірма також відсутня.

Власником фірми «Дніпроекоінвест» є ПП «Джераміно Дніпроекоінвест Україна», що належить кіпрській компанії «Джераміно Дніпроекоінвест Лімітед» (Jeramino Dniproecoinvest limited). Остання у свою чергу записана на ще одну кіпрську компанію «Джераміно Ентерпрайзез Лімітед» (Jeramino Enterprises Limited), котра заведена на тортольські та багамський офшори.

Разом з тим «Джераміно Ентерпрайзез Лімітед» є співвласником фірми ТОВ «Дельта Істейт» (раніше називалася «Інтерпайп»). Партнером кіпріотів по цій фірмі є ТОВ «Імпульс Груп», котрим особисто володіють Віктор Пінчук і батьки мілліардера.

Директором фірми «Дніпроекоінвест» є Альбощий Юрій Михайлович. Раніше, в 2005-2007 був відомий як начальник управління землевпорядкування та охорони земель Держкомзему. Співзасновником профкому цієї структури Альбощий значиться у досі. У жовтні 2013р. на експертному круглому столі по земельних питаннях був зазначений як представник «EastOne Group» Пінчука.

альбощий1 альбощий2 альбощий3

Щодо адреси, то наразі «Дніпроекоінвест» приписаний там же, на Круглоуніверситетській. Однак до того він був зареєстрований на Паньківській 11 – разом з низкою фірм групи «СтарЛайт» («СтарЛайтМедіа» Пінчука). Там же наразі приписане й українське «Джераміно».

дніпроекоінвест-1 дніпроекоінвест-3 дніпролекоінвест-2 дніпролекоінвест-4