Фірму з групи Святаша оштрафували на 6 мільйонів за невчасну поставку МОЗу «швидких»
26.01.2015   //  

Суд стягнув з Іноземного підприємства «АІС-Столиця» на користь Міністерства охорони здоров’я 5,93 млн грн штрафу і пені за невиконання умов договору понад 30 днів. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 13 січня.

18 листопада 2013 року МОЗ закупив у підприємства «АІС-Столиця» 103 автомобілі швидкої медичної допомоги та їх устаткування.

Наприкінці грудня міністерство перерахувало фірмі повну вартість автівок – 48,93 млн грн. «АІС-Столиця» мало поставити машини до кінця березня 2014 року. Однак у встановлений строк МОЗ отримав лише один автомобіль, а решту – лише наприкінці травня.

Суд стягнув з ІП «АІС-Столиця» 2,54 млн грн пені та 3,39 млн грн штрафу, як це було передбачено договором.

Підприємство «АІС-Столиця» просило суд зменшити розмір штрафних санкцій на 95%. Фірма посилалася на те, що прострочення поставки відбулося з вини ТОВ «Грюнбау Борд України», яке в односторонньому порядку відмовилося від виконання взятих на себе зобов’язань щодо поставки дефібриляторів, якими повинні бути укомплектовані автомобілі.

Та суд відмовився зменшити розмір штрафних санкцій, посилаючись на норми Господарського кодексу, де прописано, що підприємства здійснюють свою діяльність на основі власного комерційного ризику.

Засновником ІП «АІС-Столиця» є кіпрська компанія «Радолін Трейдінг Лімітед». «АІС-Столиця» входить в групу АІС народного депутата Дмитра Святаша.

Засновниками ТОВ «Грюнбау Борд України» є Вячеслав Плєханов і Віктор Кіптик. Останній також був одним із засновників ТОВ «Вектор фарма», яке протягом 2012-2014 рр. виграло тендери Міністерство охорони здоров’я на 420,41 млн грн. Екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський пов’язує фірму «Вектор Фарма» з колишнім головою тендерного комітету МОЗ Романом Богачовим та екс-радником міністра МОЗ Дмитром Підтуркіним.