Кернес викладе 4,5 мільйонів за вилов котів і собак – по півтисячі за голову
21.01.2015   //  

Департамент житлового господарства Харківської міської ради 12 січня уклав угоду з КП «Центр поводження з тваринами» на послуги вилову безпритульних собак і котів. Вартість угоди складає 4,52 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про вилов безпритульних котів і собак протягом року. Частину котів після стерилізації планується повернути на місце вилову (про обсяги надання послуг – див. табл.).

Решту тварин мають утримувати в Харківському міському центрі утримання безпритульних домашніх тварин, що перебуває у складі КП «Центр поводження з тваринами». Вартість окремої послуги не уточнюється. У середньому вилов тварини коштуватиме 502 грн за голову. Це дорожче порівняно з минулим роком, коли вилов коштував 429 грн за голову.

Назва послуги Кількість, голів
Вилов безпритульних собак, утримання та евтаназія або вилов безпритульних собак, утримання та влаштування 7000
Вилов безпритульних котів, утримання та евтаназія або вилов безпритульних котів, утримання та влаштування 1500
Вилов безпритульних котів з подальшим поверненням до ареалу перебування після стерилізації 500

З 2010 року в Харкові запроваджено безповоротний вилов безпритульних собак. З приводу котів, якщо мешканці не проти їх перебування на прибудинковій території, а також середовище є безпечним, то їх після стерилізації повертають на місце вилову.

У 2008-2009 рр. практикувалося повернення на місце вилову після вакцинації і стерилізації як котів, так і собак. Цей гуманніший підхід замінив колишню практику вилову із подальшим умертвінням.

Однак поки проводилася стерилізація обмеженої кількості тварин відбувався значний приріст поголів’я за рахунок поповнення його з числа викинутих власниками домашніх і розмноження безпритульних домашніх тварин, які ще залишалися на вулицях міста. Відтак було вирішено вдатися до безповоротного вилову собак.

Для утримання тварин було створено спеціальний притулок, вартість якого оцінили в 14,95 млн грн. Відкриття І черги Центру відбулося у червні 2012 року. Сьогодні Центр також надає платні послуги власникам тварин: ветеринарні послуги, готель для тварин, кремація.