Армія замість вугілля закупила негорючого сміття на 20 мільйонів, а відповідальна чиновниця МО має будинок за мільйон доларів (фото)
21.01.2015   //  

Вугілля, яке у грудні придбало Західне квартирно-експлуатаційне управління Збройних Сил України (м.Рівне), виявилось негорючим через погану якість, повідомляє телепрограма «Наші Гроші» (ZIK).

Бухгалтер КЕУ розповіла, що пальне надійшло дуже поганої якості: «Ну ми його не прийняли. Бо воно було забруднене занадто. У нас є висновок. Вагони стоять на під’їзних коліях… Вони сказали, що якби це вугілля прийшло на тиждень пізніше, то його навіть неможливо було б виколупати. Вони сказали, що там було дуже багато води».

ГРФ13

Програма також отримала офіційну відповідь від КЕУ щодо неналежної якості пального в цілій низці міст: Рівному, Тернополі, Чернівцях.

грф4

Західне КЕУ уклало угоду з фірмою «ЗВЗ» на постачання 16 тис тонн газового вугілля на суму 20,19 млн грн. на початку грудня 2014 року. Торги було проведено по переговорній процедурі, оскільки відкриті торги раніше було відмінено. Відтак КЕУ обрало постачальника на свій розсуд.

Фірма «ЗВЗ» раніше вже фігурувала у скандальних закупівлях. У 2013 році Департамент ЖКГ Львівської облдержадміністрації вирішив централізовано закупити вугілля для шкіл та лікарень для кількох районів Львівщини. На тендер вийшло 22 фірми, з яких чиновники обрали три пов’язані між собою компанії з найдорожчими пропозиціями: «ЗВЗ» та «Галичсервіс автотранс» прописані за однією адресою, а третім переможцем стала ФОП Оксана Кімаковська, дружина представника компанії «ЗВЗ». При цьому підприємці почали розвозити вугілля по закладах замовника ще до оголошення результатів тендеру.

Щодо поставок вугілля «ЗВЗ» для військових містечок начальник Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Яна Грузинська на запит телепрограми відписала, що якість вугілля визначена з вимогами ДСТУ, а поставки — не зупиняються.

Грузинська відповідає за матеріально-технічне забезпечення та побут військових містечок, зокрема керує закупівлями вугілля. Цю посаду вона займає ще з часів Віктора Януковича.

До роботи в Міністерстві оборони Яна Грузинська була продюсером телестудії «Омега-ТВ» (телепрограма «Імена») Оксани Марченко – дружини Віктора Медведчука. І разом з Марченко мала туристичну фірму «Христофор Колумб тревел».

грф6

У свою чергу журналісти програми «Наші Гроші» з’ясували, що Яна Грузинська мешкає у котеджному містечку «Коник» в Києві, у триповерховому будинку площею 480 м2. За словами сусідів, вона переїхала до цього помешкання півроку тому.

«Наші гроші» знайшли оголошення про продаж будинку за $850 тис. Згідно реєстру майнових прав, будинок записаний на Грузинську з 2012 року. За даними програми, вона також вона отримувала службову квартиру.

грф7

Елітне містечко «Коник» є приватною власністю, тож суворо охороняється. За словами охоронця, власники земельних ділянок «платять дуже великі гроші» за безпеку. У містечко Яна Грузинська їздить на чорному Porsche Cayenne. Її дочка Христина Грузинська їздить на чорному Mercedes-Benz C 280.

грф8