Електроенергію для Криму Україна продає приватній «прокладці», підконтрольній сину члена путінського кооперативу «Озеро»
20.01.2015   //  

a4b6b-1Держпідприємство «Укрінтеренерго» продає електроенергію для Криму приватній російській фірмі ООО «Центр осуществления расчетов». Це зафіксовано у контракті між цими компаніями від 29 грудня 2014 року, який оприлюднив голова політичної партії «Демократичний Альянс» Василь Гацько.

Контракт було укладено у Москві для постачання електроенергії на півострів у 2015 році по 550 млн кВт*годин щомісяця., або 6,6 млрд на рік.

Це покриває річну потребу Криму у електроенергії, якої у 2013 році було спожито 6 млрд кВт*год.

У додатках до контракту також вказано точки постачання, однак додаток з ціною енергії на 8-й сторінці контракту Гацько не оприлюднив.

Від імені ООО «Центр осуществления расчетов» контракт підписав Сергій Миколайович Колганов.

За даними «РБК«, «Центр осуществления расчетов» було створено ще у середині 2014 року саме для закупівлі і постачання електроенергії для Криму.

99,99% компанії належить ЗАО «Интер РАО Капитал» и 0,01% ООО «Интер РАО Инвест».

Обидві фірми належать ОАО «Интер РАО», яка контролює діяльність значної кількості електрогенеруючих компаній Росії.

Найбільшими акціонерами «Интер РАО» є група «Роснефтегаз», група ФСК ЕЭС, група «Норильский никель», група «Росгидро».

До складу ради директорів входить керівник «Роснефти» Ігор Сєчін.

Правління «Интер РАО» очолює Борис Ковальчук.

Це син співзасновника дачного кооперативу «Озеру» поряд з Санкт-Петербургом Юрія Ковальчука, до складу якого також входив Володимир Путін. У заяві міністерства фінансів США говориться, що Юрій Ковальчук входить в «ближнє коло» Путіна і є його «особистим касиром». Під санкції потрапив і контрольований Ковальчуком банк «Росія». Йому також належить «Национальная медиа-група», у якому віднедавна працює екс-гімнастка Аліна Кабаєва, яку у Росії вважають коханкою Путіна.