Суд зобов’язав знести недобудований житловий комплекс «Східна брама» на Дарниці
19.01.2015   //  

східна брамаСуд зобов’язав ТОВ «Укркарго» і ТОВ «Укркаргобуд» знести недобудований об’єкт будівництва та привести земельну ділянку на вул. Світлій, 3 у Дарницькому районі Києва за власний рахунок до попереднього стану. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 17 грудня 2014 року.

Таким чином суд задовольнив Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Києві (ІДАБК).

Справа розглядалась судами неодноразово. Встановлено, що у березні 2005 року Київрада передала ТОВ «Укркарго» в оренду на 15 років земельну ділянку площею 1,19 га на вул. Світлій, 3 у Києві для будівництва комплексу з технічного обслуговування автомобілів.

Та у 2011 році інспектор ІДАБК на підставі звернення столичної прокуратури здійснив перевірку об’єкту і встановив, що на орендованій ділянці будується житловий комплекс без дозвільних документів та проектної документації.

ІДАБК видала приписи про зупинення робіт і знесення самочинного будівництва. Оскільки забудовники цю вимогу не виконали, Інспекція звернулась до суду.

Апеляційний суд у грудні минулого року вказав, що відсутність документа, який дає право виконувати будівельні роботи, та належно затвердженого проекту свідчить про істотне порушення будівельних норм і правил.

На вул. Світла, 3 будується ЖК «Східна Брама». За даними сайту комплексу, отримано сертифікат вводу в експлуатацію першої секції. Сертифікат виданий Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві 15 жовтня 2013 року.

Замовником будівництва є ТОВ «Укркарго», а підрядником – ТОВ «Укркаргобуд».

З кінця 2012 року засновником ТОВ «Укркарго» є ТОВ «Сіті-Девелопмент», засновниками якого є кіпрські компанії «Ербургхс Холдінгс Лімітед» і «Меілутіс Менеджмент Лімітед». Ці компанії також є засновниками фірм-забудовників ТОВ «Управляюча компанія «Укогруп» і ТОВ «Управляюча компанія «Сіті Груп». За даними ЗМІ, «Укогруп» відома в Києві своїми довгобудами.

Нинішнім засновником і директором ТОВ «Укркаргобуд», статут якої становить всього 1 тис грн., є Нурлан Гусейнов. У 2011 році цю фірму заснував Анатолій Войцехівський. Він же протягом був серед засновників «Укркарго» та «Укогруп».