Україна погодилась на закупівлю вугілля у терористів ДНР і ЛНР
16.01.2015   //  

237ad73-zapacy-vugilljaДержавна компанія «Центренерго» купуватиме до 100 тис тонн вугілля на місяць у шахтоуправлінь, що знаходяться на контрольованій терористами території Донбасу, пише Сергій Головньов у «Інсайдері».

У Москві 13 січня відбулася зустріч представників російського та українського вуглепрому, на якій була досягнута угода про постачання вугілля на українські теплоелектростанції. На переговорах також були присутні представники невизнаних луганської та донецької республік. Факт переговорів підтвердили відразу кілька джерел у Міненерговугілля і на вугільному ринку.

За результатами зустрічі Україна погодилася закуповувати вугілля в так званих ДНР і ЛНР в обсягах, які здатні поставити місцеві вугледобувні підприємства. Попередньо – до 100 тисяч тонн на місяць.

Росія, зі свого боку, відкриває постачання палива через свою територію з Кузбасу. З грудня «Російські залізниці» блокували транспорт з вугіллям для України.

Також сторони домовилися про розблокування вузлової залізничної станції Дебальцеве на території Донецької області. Зараз на під’їзних шляхах цієї станції зосереджено близько 500 вагонів з вугіллям.

Про те, що Україна закуповуватиме вугілля з територій, підконтрольних бойовикам, ще 31 грудня заявив міністр енергетики Володимир Демчишин.

Передбачалося, що вугілля з ДНР-ЛНР буде закуповуватися через два державних підприємства: «Луганськвугілля» в Луганській області та «Донецької вугільної енергетичної компанії» («ДВЕК») у Донецькій області.

Представники міністерства ще торік спробували перереєструвати ці компанії в Києві. С «Луганськвугіллям» це вдалося. Новий юрадреса підприємства – провулок Приборний, 2А в столиці. Коли, в грудні минулого року міністром енергетики став Володимир Демчишин, він призначив керівником на це підприємства Вадима Сливу – колишнього директора шахтоуправління «Луганське», що входить в «Луганськвугілля».

Контракт державної генерації «Центренерго» з цим підприємством було укладено ще в грудні. Як повідомляє співрозмовник «Insider» в уряді, обсяг поставок антрациту був не великий – всього 25 тисяч тонн.

За даними джерела, вартість вугілля – 1100 грн. без ПДВ. Спочатку обговорювалося варіант, при якому 30% суми «Центренерго» переводить підприємству по безналу, а 70% передає готівкою, «щоб була можливість заплатити шахтарям зарплату».

«Така схема озвучувалася, але в підсумку всі розрахунки йдуть по безналу», – говорить джерело, близьке до Адміністрації президента.

З компанією «ДВЕК» все складніше. Перереєструвати в Києві її не вдалося. У ДНР відмовилися передавати цілісний майновий комплекс на нову юрособу.

«Вони побоюються, що таким чином Київ відбере у них шахти», – говорить один з учасників ринку на умовах анонімності.

Директором нової компанії повинен був стати Едуард Голенко – колишній керівник шахти «Прогрес», що входить в держпідприємство «Торезантрацит» Донецької області.

Однак підприємством продовжує керувати призначений ще при Вікторі Януковичі Олександр Потапенко.

Він став керівником «ДВЕК» в кінці 2012 року. У 2011-2012 роках Потапенко очолював «Вугільна компанія «Продаус», засновником якої був Сергій Кузяра.

Зараз, за інформацією «Insider», Потапенко займає пост заступника міністра енергетики ДНР.

Кузяра – колишній радник глави Міненерговугілля Едуарда Ставицького і один з менеджерів Олександра Януковича. У листопаді минулого року він через свою компанію Neocar поставляв російське вугілля для українських теплоелектростанцій.

Кузяра підтвердив інформацію про закупівлю палива в ДНР-ЛНР. За його словами, для укладення контракту достатньо реєстрації на території України будь-якого вуглевидобувного підприємства з Донбасу.

«Це не обов’язково буде «ДВЕК». Це може бути «Шахтарськантрацит» або «Торезантрацит», – говорить Кузяра.