Структури Медведчука на початку 2000-х отримали 9 гектарів на березі Дніпра, які потім передали фірмі Курченка-Клименка
16.01.2015   //  

Суд відмовив Переяслав-Хмельницькій міжрайонній прокуратурі у поверненні державі земельної ділянки площею 9,48 га, що розташована на березі Дніпра поблизу с.Циблі. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 грудня.

Відчуження цієї ділянки розпочалося навесні 2001 року, коли Київська облрада вилучила її у Державного мисливського господарства «Білозерське» і передала в користування Районній громадській організації «Клуб «Козак».

07goldvein

У жовтні 2004 року «Клуб «Козак» продав ТОВ «Інвестиційна компанія «Терра-Інвест» базу спортивно-любительської ловлі риби площею 633,80 кв м, що розташована на вказаній ділянці.

14 грудня того ж року Переяслав-Хмельницька РДА розглянула клопотання клубу «Козак» і припинила його право постійного користування ділянкою площею 9,48 га, надавши дозвіл компанії «Терра-Інвест» на розробку технічної документації із землеустрою для отримання цієї землі в оренду для організації мисливства та спортивно-любительської ловлі риби. Вже наступного дня РДА затвердила технічну документацію і уклала з «Терра-Інвест» договір оренди строком на 49 років.

А ще через два тижні РДА вирішила продати фірмі частину ділянки. 30 грудня «Терра-Інвест» викупила ділянку площею 1,59 га, на якій розташована база. У липні 2006 року компанія перепродала цю ділянку ТОВ «Інвестиційна компанія «Укркапітал», яке у грудні 2012 року перепродало її ТОВ «Голдвейн».

Тоді ж «Голдвейн» купив базу спортивно-любительської ловлі риби, а також отримав від компанії «Терра-Інвест» в суборенду решту ділянки площею 7,89 га.

У травні 2014 року прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати усі розпорядження Переяслав-Хмельницької РДА. Як вказував прокурор, райдержадміністрація перевищила свої повноваження, адже розпорядилася ділянкою рекреаційного призначення, розпорядження якою входить до компетенції Кабміну. Також прокуратура вимагала витребувати землю у ТОВ «Голдвейн» на користь держави в особі Кабміну.

Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили. Вони вказали, що РДА діяла у межах своїх повноважень. Адже, відповідно до чинного станом на 2004 рік Земельного кодексу, до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями за межами населених пунктів здійснюють місцеві райдержадміністрації. Крім того, РДА припинила право постійного користування цією ділянкою попереднього власника – районної громадської організації «Клуб «Козак» – на підставі клопотання самого клубу.

Засновниками районної громадської організації «Клуб «Козак» є Олександр Шевельов, Юрій Палій і Олександр Литвинов.

Засновниками ТОВ «Інвестиційна компанія «Терра-Інвест» є лондонська компанія «Лерідж Інвестменс Лтд» (95,8%), Олександр Мошинський і ТОВ «Інвестиційна компанія «Гармонія», власником якої є голова громадської організації «Український вибір» Віктор Медведчук.

Засновниками ТОВ «Інвестиційна компанія «Укркапітал» є лондонська компанія «Інтермей Менеджмент Лтд» (97%), Наталія Шуст і вже згадане ТОВ «Інвестиційна компанія «Гармонія».

ТОВ «Голдвейн» було створене навесні 2012 року. З серпня 2012-го року засновником фірми був харків’янин Максим Снурніков, який також є засновником ПП «Каскад КСВ», яку засновував Сергій Курченко.

Згодом власник ТОВ «Голдвейн» змінився. Ним стало ТОВ Компанія з управління активами «Юнісон Фінанс». Обидві фірми зареєстровані за однією адресою: Київ, площа Спортивна, 1-а. За даними «Insider», це базове місце реєстрації компаній з умовної групи «Юнісон», що пов’язана з Антоном Клименком, братом колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.