Прокуратура намагається скасувати рішення Київради про передачу кооперативу Азарова 12 гектарів у Конча-Заспі
16.01.2015   //  

Прокуратура Голосіївського району міста Києва в суді домагається визнання незаконним і скасування рішення Київради від 2003 року, за яким колектив забудовників «Південний» Харківського району міста Києва отримав під малоповерхову забудову 11,98 га на 21-му км Столичного шосе (урочище Конча-Заспа). Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 грудня.

Прокуратура вказує, що ділянка була передана колективу забудовників «Південний» строком на 25 років без вилучення її від попереднього землекористувача (клінічного санаторію «Конча-Заспа») та без його згоди. Крім того, столичне Держуправління екології та природних ресурсів не надавало дозволу на відведення ділянки. У той час як під житлову забудову були передані охоронювані ландшафтно-рекреаційні території.

У серпні 2014 року суд першої інстанцій скасував рішення Київради 2003 року про надання колективу забудовників «Південний» 11,98 га, з яких 11,21 га – землі рекреаційного призначення, 0,77 га – землі міської забудови. Суд дійшов висновку, що проект відведення ділянки не був погоджений у визначеному законодавством порядку.

У свою чергу суд апеляційної інстанції у жовтні рішення попереднього суду скасував. Він встановив, що у 2000 році указом Президента база відпочинку «Конча-Заспа», що підпорядковувалася Кабміну, була передана у відання Державного управління справами. У 2001 році ДУС передало колективу забудовників «Південний» право на будівництво малоповерхової забудови та інженерних мереж на території бази. У 2002 році Управління житлово-комунального господарства ДУС продало колективу 39 літніх дерев’яних будиночків на вказаній ділянці. Та оскільки земля не була оформлена за Управлінням ДУС, то «Південний» звернувся до Київради за її відведенням. Апеляційний суд вказує, що прокуратурі було відомо про рішення Київради ще у 2006 році, і, вказавши на пропуск строку позовної давності без поважних причин, відмовив у задоволенні позову.

Та Вищий госпсуд відправив справу на новий розгляд, оскільки суди попередніх інстанцій неповно дослідили подані сторонами докази.

Зауважимо, що проти позову прокуратури у справі виступив «Брокбізнесбанк», оскільки з 2006 року у нього в заставі перебуває чотири земельні ділянки на 21-му км Столичного шосе загальною площею 1,58 га.

Засновниками колективу забудовників «Південний» Харківського району міста Києва є 51 особа. Це, зокрема, син екс-прем’єра Олексій Азаров, екс-міністра фінансів (2010-2012) Федір Ярошенко, колишній народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх і його брат Василь Смітюх, який зараз працює начальником відділу забезпечення участі прокурорів в адміністративному судочинстві прокуратури Києва, а також – екс-нардеп (1990-1994) Костянтин Продан і його син Олександр Продан, племінниці Сергія Тарути Ірина та Ганна, екс-нардеп від Народної партії (2002-2006) Валентин Вікторович Савицький і його син Валентин та інші.

Виділену у 2003 році ділянку в Конча-Заспі члени «Південного» вже забудували.