Керівництво Академічного ансамблю МВС кладе прибутки від концертів у власні кишені
16.01.2015   //  

ANS1Керівництво Академічного ансамблю пісні й танцю МВС України використовує колектив задля власного збагачення. Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші гроші».

За останні роки різко скоротилася кількість оформлених концертів Ансамблю. Так, якщо у 2009 році обуло оформлено 195 концертів, то у 2014-му – лише 60. Скорочення відбувалося за рахунок зменшення платних концертів.

Академічний ансамбль МВС безоплатно виступає лише на заходах МВС і Внутрішніх військ. Решта виступів – комерційні, і плата за них повинна потрапляти на офіційний рахунок Ансамблю, а самі виступи відбуватися з дозволу командувача Внутрішніх військ (нині – Нацгвардії).

Однак, за словами інспектора кадрів Ансамблю МВС у 1994-2014 рр. Тетяни Кудлаєнко, останніми роками платні концерти перестали оформлювати, вони ніде не фіксувалися. «Згодом головне управління навіть не знало про проведення цих концертів», – стверджує Кудлаєнко. Замовникам же пропонувалося оплачувати концерти готівкою або на рахунок сторонньої фірми.

ANS4

Приміром, за документами Ансамбль у 2014 році не провів жодного платного виступу, хоча вони були. Зокрема, у травні Ансамбль виступив у будинку культури м. Жашків на замовлення виробника напоїв. У замовника повідомили, що на вимогу тодішнього керівника Ансамблю Віктора Романуцького плату за концерт перерахували на рахунок підприємця Олени Тугаєнко.

Окрім «лівих» концертів, до корупційного прибутку керівництва Ансамблю також належить здача в оренду приміщень та інструментів Ансамблю повз касу, відкати на закупівлях костюмів, дисків тощо, а також продаж посад, премій та посвідчень артистам Ансамблю.

ANS5

Наприкінці минулого року Віктор Романуцький, який очолив Ансамбль у 2005 році, був звільненй з посади, а по його діях прокуратура проводить перевірку.

Між тим в Ансамблі з’явився новий керівник – Валерій Порядочний, який, як перевірила журналіст, продовжує стару практику. Так, Порядочний був готовий організувати годинний виступ Ансамблю МВС за 30 тис грн. При цьому він назвав неможливим укладення договору з Ансамблем, а оплату був готовий приймати лише готівкою або через фірму-посередника.