Фірма екс-підлеглого Плачкова змушує Міноборони надати їй документи на забудову 120 гектарів під Києвом
16.01.2015   //  

Суд зобов’язав Центральне спеціалізоване будівельне управління Міністерства оборони надати ТОВ «Проксіма» документи для забудови території військового містечка №249 с. Капітанівка Київської області (по Житомирському шосе, 24 км). Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 24 грудня.

У грудні 2004 року Управління капітального будівництва Міністерства оборони (його потім замінило Центральне спеціалізоване будівельне управління) і ТОВ «Проксіма» уклали договір на пайову участь у будівництві житла для військовослужбовців та членів їх сімей. Вони домовилися про будівництво житлового комплексу на земельній ділянці загальною площею понад 120 га військового містечка №249 с. Капітанівка Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського району. Фактичний термін будівництва мав визначатися графіком, складеним після затвердження проектно-кошторисної документації.

Восени минулого року ТОВ «Проксіма» звернулося до суду з вимогою зобов’язати Центральне спеціалізоване будівельне управління Міноборони виконати умови договору. Фірма вказує, що відомство досі не оформило необхідні дозвільні документи, землевпорядну документацію та не привело ділянку у стан, придатний до початку будівництва, як це передбачено договором.

Представники Міноборони проти вимог ТОВ «Проксіма» заперечили. Вони вказали, що договір втратив чинність, про що фірмі направили відповідний проект додаткової угоди. Більше того, будівництво житла на землях оборони на момент укладення договору законом не було передбачено, цільове призначення ділянки у встановленому законом порядку не змінювалось. Жодних розрахунків за договором не здійснювалося.

Та суд задовольнив позов ТОВ «Проксіма» і зобов’язав Центральне спеціалізоване будівельне управління Міноборони виконати умови договору.

Суд вказав, що за договором обов’язок вирішити питання щодо зміни цільового призначення ділянки був покладений саме на представників Міноборони.

Також суд зауважив, що не отримав доказів того, що договір визнаний недійсним або розірваний у встановленому законом порядку.

При цьому Центральне спеціалізоване будівельне управління розпочало дії щодо виконання умов договору. А саме: у 2008 році відомство направило фірмі і голові Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського району листи з проханням встановити паркан. Що у подальшому було зроблено.

Крім того, за клопотанням т.в.о. начальника Центрального спеціалізованого будівельного управління А.М.Савчук у 2008 році Дмитрівська сільрада затвердила звіт державного інституту «УкрНДніпроцивільсільбуд» по коригуванню генерального плану с. Капітанівка, поєднаного з детальним планом житлової забудови з включенням в межі с. Капітанівка території військового містечка площею 120,93 га.

Засновниками ТОВ «Проксіма» є ТОВ «Кий-СК», ТОВ «Столиця Інвестбуд-3» і ЗАТ «СВС-Дніпро». Керівник ТОВ «Проксіма» Микола Кравченко раніше очолював департамент капітального будівництва та реконструкції «Київенерго», працював в Мінпалива та енергетики під керівництвом Івана Плачкова.

Засновником ТОВ «Кий-СК» є Максим Заєць. До 2011 року співзасновником цієї фірми був голова наглядової ради «Укрінбанку» Володимир Клименко.

Акціями ЗАТ «СВС-Дніпро» володіє, зокрема, голова наглядової ради підприємства Володимир Випирайло (31,47%), який у 2006-2010 рр. був депутатом Вишгородської міськради.

Засновниками ТОВ «Столиця Інвестбуд-3» є ТОВ «Спецбудінвест-17» і ТОВ «Мьолі-Інвест-Україна». Власником останнього є компанія «Діджитал Консолідейтид Лтд.» (Віргінські острови). Засновниками фірми «Спецбудінвест-17» є Анатолій Сільчук і Андрій Бондарец, який раніше був одним із засновників ТОВ «Сучасне будівництво «ПІБ», що у 2011-2012 роках отримало підряди на капітальний ремонт «Українського дому» в Києві на суму 25 млн грн., а також на «альтанку Януковича» на суму 23,80 млн грн.