Тепер заробітчани мають заплатити до 20 тисяч рублів, щоб працювати в Москві
10.01.2015   //  

Число в’їхавших в Росію мігрантів в перші дні січня 2015 знизилося на 70% порівняно з аналогічними даними за минулий рік, такі дані навів глава Федеральної міграційної служби Костянтин Ромодановський, повідомляє «РБК».

За словами глави ФМС, скоротилося число приїжджих з усіх країн Середньої Азії, крім Киргизії. Одночасно зросло в 1,6 разів число в’їхавших до Росії громадян України. Крім того, ФМС фіксує зростання числа приїжджих з Молдавії, Китаю, Республіки Корея і КНДР.

Причини відтоку мігрантів – «економіка» і посилення законодавства, сказав глава ФМС.

Через законодавчі нововведення і курсові коливання після Нового року з Росії виїдуть більше 25% мігрантів, прогнозував ще грудні глава Федерації мігрантів Росії Мухаммед Амін. Тоді ж представники ряду діаспор говорили, що для трудових мігрантів неприйнятний курс уже в 45-50 руб. за $1 (зараз $1 коштує більше 60 руб.).

З 1 січня 2015 трудових мігрантів з країн СНД звільнили від обов’язку отримувати дозволи на ведення трудової діяльності в Росії. Тепер вони зобов’язані протягом 30 днів після прибуття в країну подати документи в ФМС для отримання патенту.

Серед цих документів: поліс добровільного медичного страхування на весь термін дії патенту (від 1 до 12 місяців), довідки з психоневрологічного та наркологічного диспансерів та про відсутність ВІЛ-інфекції, сертифікати про проходження іспитів на знання російської мови, історії та законодавства Росії, а також російський ІПН.

Вартість патенту на наступний рік на федеральному рівні встановлена в розмірі 1568 руб. на місяць (регіони можуть вводити підвищувальні коефіцієнти).

Уряд Москви вирішив скористатися змінами міграційного законодавства сповна. З урахуванням підвищувального коефіцієнта вартість патенту для роботи в Москві складе 4 тис. руб. в місяць.

Початкові вкладення мігранта в оформлення цих документів для роботи в Москві, за оцінкою Ісмаїлова, складуть 15-20 тис. руб.

Крім авансового платежу в 4 тис. руб., поліс ДМС обійдеться не менше ніж в 2 тис. руб., медичні довідки з диспансерів та аналізи – ще в 5 тис. руб., приблизно стільки ж коштуватиме отримання трьох сертифікатів (з мови, історії та законодавству), перераховує він.

«Москва, звичайно, особливе місто, з більш високими зарплатами, але платіж в 4 тис. руб. в місяць підходить не для всіх сфер діяльності», – коментує голова Профспілки трудящих мігрантів Ренат Карімов.

Платіж в 4 тис. руб. був отриманий розрахунковим методом, пояснив РБК представник столичного департаменту економічної політики та розвитку. За його словами, середньомісячна заробітна плата в галузях, в яких зайняті іноземні громадяни, у Москві в 2013 році склала 43726 руб., «а відтак, податок на доходи фізічніх осіб винен був скласти 5684 руб.». З метою «збільшення збирання» податку влада решила ввести Авансовий платіж у розмірі 4 тис. руб., що передбачає щомісячну зарплату в 30 769 руб., уточнив він.

Таку зарплату мігранти отримують тільки в будівництві, вважає Карімов. «Крановщики та зварювальники можуть отримувати і по 50-60 тис. руб. в місяць, – розповідає голова профспілки мігрантів. – Але середня зарплата в ЖКГ менше 30 тис. рублів на місяць: жінки, які працюють в клінінгових компаніях, рідко отримують більше 18-19 тис. руб. на місяць». За словами Карімова, ніякої статистики про застосування праці мігрантів та їхніх зарплат не існує.

До цих пір не затверджені регламент процедури дактилоскопії мігрантів та перелік навчальних закладів, які матимуть право приймати іспити на знання російської мови та історії Росії, коментує юрист Бахром Ісмаїлов. «Єдиний спецприймальник і одночасно міграційний центр, де всі послуги будуть надаватися в режимі «одного вікна», буде відкритий поблизу села Сахарове – на самій південній частині Нової Москви, майже на кордоні з Калузької областю, – розповідає він. – Мігранти з усією Москви повинні будуть їздити туди за 40-60 км, щоб отримати патент».

За оцінками мерії, завдяки підвищеній вартості патенту, міський бюджет в 2015 році отримає від мігрантів 12 млрд руб., виходячи із середньорічної чисельності мігрантів у столиці в 300 тис. чоловік.

«Фактично мова йде про те, що влада визнала свою нездатність зібрати податки з бізнесу, який всіляко занижував офіційні виплати мігрантам, і переклали відповідальність на мігрантів, ввівши авансову систему оплати податку на доходи», – вважає представник однієї з громадських організацій, що побажав зберегти анонімність .