Друзі керівника Держгеонадр претендують на п’ять нафтогазових родовищ
04.01.2015   //  

Щонайменше три компанії, які планували взяти участь в грудневому аукціоні з продажу спецдозволів на користування нафтогазовимим родовищами, належать друзям Максима Карпіна. Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші гроші» (ZIK).

Донедавна Карпін обіймав посаду першого заступника голови Державної служби геології та надр, а в грудні призначений в.о. керівника.

nedra2_foto1

На 4 грудня в Держгеонадрах запланували проведення третього аукціону з продажу спецдозволів, на якому серед інших претендентів були заявлені такі компанії: «Надра Сервіс Груп», «Карпатська індустріальна група 1926» та «Газ Ойл Інвестментс». Співвласником усіх трьох фірм є львів’янин Василь Стець.

nedra2_foto2

Він же є співвласником компанії «Львівський іподром», директором якої працював Максим Карпін перед тим, як пішов керувати надрами.

nedra2_foto3

У коментарях журналістам телепрограми «Наші гроші» Максим Карпін спочатку не пригадав ім’я колишнього начальника. А потім заявив, що його друзі мали б змагатися на аукціоні на рівних з іншими: «Особисте знайомство з особою на сьогоднішній день, на мою думку, можна розцінити або ствердити про якийсь захист інтересів або преференції чи ще щось. З іншого боку, говорити про якісь переваги для когось, коли всі рівні перед ліцетатором?»

nedra2_foto4

З усіх компаній Василя Стеця, що подавали заявки на аукціон, вже працює з вітчизняними надрами одна – «Карпатська індустріальна група 1926». З 2012-го року вона володіє однією ліцензією на родовище в Івано-Франківській області.

Василю Стецю належить 50% «Карпатської індустріальної групи 1926», другою половиною компанії володіє ізраїльська фірма – «Скорпіо інвестментс (А.В.) Лтд». Раніше на її місці був кіпрський офшор Zinest Holdings, зв’язки від якого ведуть до львівського бізнесмена Василя Сваричевського. Він відомий як власник інших нафтогазових активів в Україні. Василь Стець, за словами його односельчан, також має профільну освіту і давно працює в нафтогазовому бізнесі. «Закінчив він Івано-Франківський інститут газу й нафти. Працював у свій час на вишках, на спорудах», – розповідають місцеві мешканці.

На грудневому аукціоні компанії Василя Стеця та його партнерів мали змагатися ще за п’ять спецдозволів на такі родовища у Львівській області: Бунівська, Рудниківська, Південно-Залужанська, Біблівська, Батинецько-Перешпинська площі.

Аукціонним планам друзів керівника Держгеонадр завадила зміна міністра екології. Напередодні аукціону на місце Андрія Мохника прийшов Ігор Шевченко, який за неофіційною інформацією, і рекомендував Держгеонадрам не поспішати з продажем спецдозволів. О дев’ятій ранку в день торгів керівники Служби вже встигли провести засідання, скасувати аукціон і роз’їхатися.

Наразі усі заплановані на грудень аукціони Держгеонадр (третій і четвертий) скасовані. Проте Максим Карпін не бачить принципових перепон для того, щоб компанії його друзів брали участь в аукціоні, коли той таки буде оголошений. «До кола моїх повноважень не входить перевірка засновників підприємств, – зазначив він. – Коли призначать нову дату аукціону і термін подачі документів, тоді, відповідно, буде й видно, хто передумав, а хто ні».

nedra2_foto5

Окрім нафтогазового бізнесу, родина Стеців контролює кінний. Микола Стець, батько Василя Стеця, тривалий час очолював Державне підприємство «Львівський іподром». Нині ДП ліквідоване, а майно іподрому взяла в оренду приватна компанія з такою ж назвою. Фірма-тезка належить уже не державі, а родині Стеців. У 2011-му році керувати нею з держпідприємства прийшов Микола Стець. А до нього цю приватну фірму і очолював Максим Карпін.