За останні чотири роки Мінооборони витратило понад 100 мільйонів на свою пресу
30.12.2014   //  

Протягом 2011-2014 років Міністерство оборони витратило понад 100 млн грн. на свої засоби масової інформації. Такі дані наводить Управління преси та інформації Міноборони, повідомляє «Четверта влада».

Міністерство оборони має шість власних ЗМІ. Сюди входять два Центральних друкованих органи (ЦДО) «Народна армія» та «Військо України». Також ще є дві газети «Крила України» і «Флот України», Центральна телерадіостудія МОУ та телерадіокомпанія «Бриз».

Протягом останніх чотирьох років їх фінансування коливається в межах 20-30 млн грн. щороку.

Ледь не половина виділених коштів йде ЦДО «Народна армія». Приміром, у цьому році редакція, де працює 89 осіб, з яких 57 – військовослужбовці, отримала 14,5 млн грн.

До кошторису «Народної армії», зокрема, входять понад 5 млн грн. на передплату періодичних видань для ЗСУ. Також у цю суму входять гроші на погашення боргу за минулі періоди та частково за 2015 рік.

Проте військові читають преси як мінімум на 2,5 млн грн. протягом року. Серед передплачуваних видань: «Народна армія», «Флот України», «Урядовий кур’єр», «Голос України», «Наука і оборона», «Морська держава», «Військо України», «Оборонний вісник» та «Віра і честь». Виходить, що держава витрачає кошти на виробництво своєї інформаційної продукції і в той же час сама її і передплачує для військових частин.

Видання нагадує, що у 2011 році Інститут медіа права рекомендував Міноборони скоротити друковані ЗМІ до однієї газети та одного журналу.