Суд визнав незаконною передачу ділянки на Львівській площі рідній фірмі Лойфенфельда під забудову
21.12.2014   //  

Суд визнав незаконним і скасував рішення Київради 2007 року про передачу ТОВ «Коніка» земельної ділянки площею 0,66 га на вул. Ярославів Вал, 40 для будівництва навчальних аудиторій, театру-студії та офісно-житлового комплексу. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 1 грудня.

У 2007 році Київрада припинила Міністерству культури право користування ділянкою площею 0,38 га і віднесла її до земель запасу житлової та громадської забудови. Загалом фірмі «Коніка» у 2008 році було передано в оренду на 15 років ділянку площею 0,66 га, у тому числі вказані 0,38 га, для будівництва навчальних аудиторій, театру-студії та офісно-житлового комплексу з приміщеннями торговельно-розважального, готельного, спортивно-оздоровчого, побутово-громадського призначення, закладами громадського харчування та паркінгом.

У березні цього року столична прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати рішення Київради. Суди перших двох інстанцій цей позов задовольнили.

Як вказують суди, передана фірмі ділянка відноситься до земель історико-культурного призначення – вона входить до охоронної зони ансамблю споруд собору Софія Київська. Виділення ділянки в оренду відбулося з порушенням Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини, а також Земельного кодексу, оскільки проект землеустрою не пройшов обов’язкову державну експертизу. Крім того, була відсутня добровільна відмова Мінкультури від права користування частиною ділянки площею 0,38 га.

Суд відкинув твердження фірми про те, що на ділянці вже існує об’єкт незавершеного будівництва, оскільки це не спростовує наявності порушення законодавства при виділенні ділянки. До того ж, на цій ділянці законодавством дозволено будівництво лише особливо важливих споруд з індивідуальними проектами. А офісно-житловий комплекс до таких споруд не відноситься.

Будівництво на ділянці наразі заморожено.

Засновником ТОВ «Коніка» є ТОВ «Астра-Інвест». Директором обох фірм є Іван Басараб. Останній є співзасновником ТОВ «Євро-Старт», одним із засновників якого донедавна був колишній голова Київського міськвиконкому (1979-1990) Валентин Згурський, який нещодавно помер.

Засновниками ТОВ «Астра-Інвест» є кіпрська компанія «Астра Груп Інвестментс Лімітед» і ТОВ «Астра Девелопмент», власником якої є та ж кіпрська компанія.

У середині 2000-х рр. до складу засновників ТОВ «Коніка» входив екс-депутат Київради Олександр Лойфенфельд.

ТОВ «Коніка» має спільний телефон (0442443612) із ТОВ «Центробуд-2005», ТОВ «Септада» і ТОВ «Хабро», одним із засновників яких є Олександр Лойфенфельд.