Фірма Буряків відбивається від держбанку, який хоче забрати будівлю у центрі Києва за 190-мільйонний борг
19.12.2014   //  

Державний «Ощадбанк» через суд намагається стягнути з ТОВ «Капітал Інвест ЛТД» нежитловий будинок на вул. Саксаганського, 115-А у Києві для погашення заборгованості «Брокбізнесбанку» у розмірі 187,38 млн грн. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 11 грудня.

У травні 2014 року «Ощадбанк» звернувся до суду з позовом до ТОВ «Капітал Інвест ЛТД» з вимогою передати банку вказану будівлю площею 2590,8 кв м для продажу. Ця будівля була передана банку в іпотеку для забезпечення кредитного договору, який «Ощадбанк» уклав із «Брокбізнесбанком» 23 травня 2013 року. Заборгованість останнього за цим кредитом станом на кінець квітня цього року становить 187,38 млн грн.

Влітку суди перших двох інстанцій задовольнили клопотання ТОВ «Капітал Інвест ЛТД» і зупинили провадження у цій справі на час до завершення процедури задоволення вимог «Ощадбанку» в процесі ліквідації «Брокбізнесбанку». Адже, як вказало «Капітал Інвест ЛТД», в іпотеці «Ощадбанку» за тим же кредитним договором також перебуває будівля по бул. Лепсе, 4 у Києві і держбанк заявив на неї свої вимоги.

11 грудня Вищий госпсуд ці рішення скасував і відправив справу на розгляд.

Між тим, у вересні ТОВ «Капітал Інвест ЛТД» подало до суду позов про розірвання іпотечного договору з «Ощадбанком», і у листопаді суд першої інстанції його задовольнив. «Ощадбанк» подав апеляцію на це рішення суду, яка ще розглядається.

Нагадаємо, у червні цього року Нацбанк відкликав ліцензію «Брокбізнесбанку», було почато процедуру ліквідації останнього.

У травні 2013 року «Брокбізнесбанк» був виставлений на продаж. Основну частку акцій банку викупила група компаній «СЄПЕК» Сергія Курченка. При цьому колишні основні власники «Брокбізнесбанку» брати Сергій і Олександр Буряки залишилися серед акціонерів банку.

Засновниками ТОВ «Капітал Інвест ЛТД» є Марина Буряк і Приватне акціонерне ТОВ «Компанія з управління активами адміністратор пенсійного фонду «Брокбізнесінвест».

Основними власниками акцій ПАТ «КУА АПФ «Брокбізнесінвест» є Олена Куценко (50%), Сергій Пуд (25%), Олександр Дубов (11,9%), Микола Меркулов (5%) і Галина Бондаренко (3,1%).

У будівлі на вул. Саксаганського, 115-А у Києві зареєстровано ряд фірм, пов’язаних з братами Буряками.