Путін підвів Росію до сміттєвих рейтингів, бо радники йому сказали, що на війну з Україною грошей вистачить
18.12.2014   //  

Президент Росії Володимир Путін зважився на порятунок Віктора Януковича і приєднання Криму після того, як його радники запевнили, що у країни вистачить грошей, щоб пережити можливі фінансові наслідки. Про це агентству Bloomberg повідомили кілька джерел.

У лютому 2014 року, коли в Сочі проходила Олімпіада, помічники Путіна запевнили його, що Росія досить багата, щоб витримати фінансові наслідки її дій щодо України, пише Bloomberg з посиланням на двох чиновників, залучених до цього обговорення.

За словами трьох чиновників з уряду Росії, які говорили на умові анонімності через чутливість теми, лютневі дискусії виявилися критичними для рішень Путіна по Україні. Наради проходили перед тим, як Росія допомогла Януковичу залишити Київ, пише агентство.

Путіну сказали, що розмір російських валютних резервів дозволяє витримати будь-які санкції, які можуть піти за приєднанням Криму до Росії. Три джерела Bloomberg сказали, що президент, ймовірно, не пішов би на такий крок, якби у країни не було фінансової подушки.

Прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков відмовився від коментарів агентству.

На думку колишнього посла Великобританії в Росії в 2004-2008 роках Тоні Брентона, Путін розглядає резерви як свідчення сили Росії і відповідним чином вибудовує зовнішню політику. Якби в 1999 році Москва не залежала так сильно від західної допомоги, вона б сильніше відреагувала на бомбардування свого союзника Сербії силами НАТО, зазначив дипломат, який в даний час консультує компанії, що ведуть бізнес з Росією.

За словами політолога Гліба Павловського, «рівень резервів є сакральним показником для Путіна». Агентство наводить також думку колишнього першого заступника голови ЦБ РФ Сергія Алексашенко: «Для Путіна тільки одне має значення: чи є гроші? Якщо є, то давай, до побачення!»

На 3 січня 2014 розмір золотовалютних резервів ЦБ РФ становив $510,50 млрд. До 12 грудня вони зменшилися до $ 414,60 млрд. За цей час рубль знецінився майже в два рази, і офіційний курс на 19 грудня склав 59,60 руб. / дол.

За медіанної оцінці шести економістів, яку наводить Bloomberg, Банк Росії, ймовірно, витратить ще $70 млрд на підтримку рубля. Російські компанії, згідно зібраним агентством даними, повинні будуть виплатити до кінця 2015 року майже $50 млрд за валютними облігаціями і кредитами.

Виступаючи на щорічній прес-конференції 18 грудня Володимир Путін підкреслив, що не вважає сформовану економічну ситуацію розплатою за приєднання Криму. «Це не розплата за Крим, це плата за наше природне бажання самозберегтися як нація, як цивілізація, як держава», – пояснив Путін.

При збереженні санкцій Росія може втратити інвестиційний кредитний рейтинг, посилається Bloomberg на попередження Deutsche Bank. У цьому випадку інвестиційні фонди почнуть розпродавати російські державні боргові зобов’язання. Крім того, будуть знижені кредитні рейтинги таких великих компаній як «Газпром» і ЛУКОЙЛ, що надасть ще більший тиск на ринок, пише агентство.

В даний час Росія знаходиться в одному кроці від сміттєвого рейтингу, за версією Standard & Poor’s, і в двох ступенях від нього – за оцінкою Moody’s і Fitch Ratings.