Після окупації Луганщини у ній збільшилась довжина доріг, які ремонтуватимуть за 400 мільйонів з бюджету України
18.12.2014   //  

Служба автомобільних доріг у Луганській області призначила на 21 січня розкриття пропозицій по тендеру на експлуатаційне утримання та поточний ремонт автомобільних доріг на очікувану суму 390 млн грн. за рахунок державного бюджету України. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У порівнянні з минулорічним тендером на утримання доріг Луганщини загальна вартість зросла майже у півтора рази – тоді роботи було замовлено Луганському облавтодору за 286 млн грн.

Цього року частина Луганської області була окупована проросійськими терористами ЛНР. Верховна Рада України прийняла закон про зміну кордонів та розміру Луганської області.

Однак згідно з конкурсним завданням Служби автодору, протяжність доріг Луганської області навіть зросла у порівнянні з минулими роками.

Так, за даними Державтоінспекції у Луганській області, станом на січень 2014 року, коли Віктор Янукович ще був президентом України, протяжність автодоріг загального користування державного значення становила 1931 км. Однак у тендерному завданні вказано, що довжина цих доріг є вже на 29 км більшою – 1960,2 км.

луганські дороги даі луганські дороги

Відповідно більшою є загальна протяжність доріг загального користування Луганщини – 5898,6 км зараз і 5874 км до окупації Донбасу.

Головою Державного агентства автомобільних доріг України, у чийому відомстві знаходиться Луганська САД, є одесит Сергій Підгайний. Останніми роками він очолював управління дорожнього господарства Одеської міської ради, а у 2000-х роках займався будівельним бізнесом. У тому числі він очолював та був засновником одеської фірми «Строй-систем». У 2010 році ця компанія отримала підряд вартістю 270,08 млн грн. на будівництво у Києві офісу для Державної служби зайнятості, яку тоді очолював одесит Володимир Галицький. Згодом Галицький був заарештований по підозрі у корупційних злочинах, а у кінці липня 2014 р. помер. Також згодом з’ясувалось, що «Строй-систем» завищила вартість будівництва на 44 млн грн.

Першим заступником голови Держагенства автодоріг України є Євген Барах. У його біографії вказано, що раніше він працював у ТОВ «Інвестиційний Капітал Україна» Валерії Гонтарьової, яка зараз очолює Нацбанк України. Також відомо, що ця фірма виконувала раніше послуги для Петра Порошенка і зараз займається продажем президентської компанії «Roshen».

Луганську службу автодоріг очолює депутат Луганської облради від Партії регіонів Мартік Саркісян, який раніше очолював місцевий облавтодор.

Підписантом САДу є екс-працівник Луганського облавтодору Анатолій Владико. Раніше він очолював фірми «Дорбудвиробництво» і «Краснолуцький завод будівельних матеріалів № 6», засновані Тіграном Кочаряном – луганським бізнесменом, чия фірма «Дорбудтехнологія» за останні роки отримала будівельні підряди у Луганській області на 275,92 млн грн.