В Іллічівському порту гідроізоляційне покриття, відновлене за 15 мільйонів, злізло після першої ж зими
17.12.2014   //  

ДП «Іллічівській морський торгівельний порт» намагалося через суд зобов’язати ТДВ «Чорноморгідробуд» усунути недоліки та дефекти, які були виявлені після виконаної фірмою реконструкції південної огороджувальної шпори порту. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 4 грудня.

Порт у лютому 2010 року уклав із «Чорноморгідробудом» договір підряду. Вартість робіт склала 15,2 млн грн.

Фірма провела реконструкцію шпори порту у період з квітня 2010 року по серпень 2011 року, а порт повністю оплатив роботи. Відповідно до договору підприємство зобов’язалося протягом року з моменту приймання відповідних робіт замовником усунути виявлені недоліки.

У березні-квітні 2012 року працівники порту зафіксували лущення бетонних поверхонь плит та відшарування гідроізоляційного покриття від бетонних поверхонь. Та «Чорноморгідробуд» не погодився з тим, що руйнування сталися з його вини.

Тоді порт пішов до суду з вимогою зобов’язати фірму усунути дефекти. Але суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову відмовили.

У справі була призначена технічна експертиза. Однак суди її результати не прийняли, посилаючись на те, що вона виконана з порушеннями. Так, згідно з висновками експертизи, причиною виникнення дефектів є застосування бетонних сумішей із завищеним вмістом води, використання неякісного щебеню, а також нанесення покриття Disom на непідготовлену поверхню бетону. Однак, суд вказує, що в експертизі не відображено, яким чином проводилися дослідження.

Разом з тим суд зазначив, що покриття Disom Tamoseal Elastiko фірма наносила під наглядом представників порту, при цьому будь-яких зауважень та порушень зафіксовано не було.

У той же час суд підкреслив, що застосування покриття Disom Tamoseal Elastiko було передбачене проектною документацією і затверджене портом. Хоча цей вид покриття не застосовується в гідротехнічних спорудах, оскільки він схильний до руйнування при динамічних навантаженнях.

Основними власниками «Чорноморгідробуду» є Сергій Яковенко, Денис Холодов та Віктор Холодов. Товариство з додатковою відповідальністю було створене у 2011 році на базі однойменного ВАТ, яке нині вже ліквідоване. У свою чергу ВАТ «Чорноморгідробуд» було створене на базі державного тресту, що існував з 1945 по 1996 рр.