Касові апарати для «Укрпошти» на 21 мільйон від спаринг-партнерів Арбузових виявились вдвічі дорожчими від нормальних цін
17.12.2014   //  
"Укрпошта" придбала касові апарати у цієї ж фірми по 6,5 тисяч гривень - вдвічі дорожче від ціни на сайті "Систем груп Україна".

“Укрпошта” придбала касові апарати у цієї ж фірми по 6,5 тисяч гривень – вдвічі дорожче від ціни на сайті “Систем груп Україна”.

Касові апарати, придбані «Укрпоштою» на 20,77 млн грн. у ТОВ «Систем груп Україна» у листопаді, виявились вдвічі дорожчими від ринкових цін та роздрібних цін самого постачальника «Укрпошти». Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші Гроші».

«Укрпошта» закупила на тендері касові апарати моделі Datecs Neon W по 6,5 тис. гривень. Однак навіть після тендеру – наприкінці листопада – компанія-постачальник вказувала на своєму сайті роздрібну вартість такого апарату – 3,4 тис грн.

Щоб переконатися в актуальності цін, журналісти зателефонували в офіс компанії як потенційні покупці. Дмитро Лисенко, регіональний менеджер SystemGroup повідомив, що роздрібна вартість з урахуванням курсових коливань зросла до 4783 грн., однак на партії обсягом 1 тис. апаратів оптова ціна становитиме 3100 грн./апарат.

«Систем Груп Україна» входить до групи компаній «Система» разом з ДП «Atlas», торговим домом «Система» та низкою інших фірм. Серед українських засновників групи називають Володимира Стоєцького та Ігоря Лазарєва. Вони починали касовий бізнес в Україні зі співпраці з болгарським виробником Datecs. З часом стосунки із закордонним партнером ускладнилися і, за даними програми «Наші гроші», завершилися розлученням. Але в SystemGroup лишилися права на торгову марку Datecs.

Зараз «Систем груп Україна» належить лондонській System Group International Limited, та – офшору з Белізу IFC investment ltd. Володимир Стоєцький відмовився говорити про фактичних власників і навіть підтвердити публічні згадки про те, що сам є співвласником.

«Систем груп Україна» почала вигравати тендери «Укрпошти» у 2013 році, після так званої «касової реформи» Арбузова-Клименка-Колобова. Компанія спершу допомогла фірмі «Інфотакс плюс», заснованій Асоціацією платників податків Валентини Арбузової, виграти на тендері «Укрпошти» 21,24 млн грн., адже виявилася єдиним допущеним конкурентом. А незабаром і сама отримала касове замовлення від поштарів на 14,24 млн грн.

Конкурентом «Систем груп Україна» на цьогорічних торгах була компанія «УБС Лтд». Власним виробництвом касових апаратів вона не займається. Судячи з сайту – продає фіскальну техніку винятково марки Datecs. Виробляє такі – лише SystemGroup. Тож шансів програти на тендері в «Систем груп Україна» не було. Її апарати конкурували з її ж апаратами, тільки виставленими на продаж через іншу юрособу.

Окрім того «Систем груп Україна» не так давно мала ту ж юридичну прописку, яку нині вказує її спаринг-партнер «УБС Лтд» – Київ, Залізничне шосе, 47. А співзасновниця «УБС» Олена Гуденко раніше взагалі працювала в Торговому домі «Система» – складовій SystemGroup.

За поясненнями відносно цьогорічних цінових розбіжностей журналісти звернулися до співзасновника SystemGroup Володимира Стоєцького. Тривалий час він був президентом компанії, а нині назвався директором з розвитку. Він зазначив, що існують дві різні комплектації апарату Datecs Neon W – одна для підприємств торгівлі, інша – для «Укрпошти».

«Ми ж для «Укрпошти» робили виріб, який повністю відповідає їхнім вимогам, – розповідає Володимир Стоєцький. – Вимоги складали біля шести-дев’яти місяців. Тому так, маркетингова назва однакова, що може вводити в оману, але сам виріб різний. Там і потужність інша, і абсолютно різні компоненти, там різні класи. Можна зробити порівняльну таблицю, ви самі побачите».

Прес-служба компанії порівняльну таблицю не надала. Але в Держреєстрі РРО (реєстраторів розрахункових операцій) є лише одна версія моделі Datecs Neon W. Реєстр затверджує Державна фіскальна служба. Використання апаратів, яких немає в цьому документі, в Україні незаконне. Тому або SystemGroup порушила закон і продає апарат, якого немає в реєстрі. Або і торговим мережам, і «Укрпошті» поставляють один і той самий касовий апарат Datecs Neon W.

Цю версію підтверджує і те, що коли в компанії з’ясували, що озвучили ціну в 3100 грн. за апарат журналістам, на сайті ціна на цей касовий апарат змінилася на 7 тис. грн (наразі ціни з сайту взагалі зняли). Це навіть трохи більше, ніж коштував апарат для поштарів, що суперечить версії компанії-виробника про те, що ціна для «Укрпошти» начебто має бути вища через конструктивну складність апарату у порівнянні з версією для торгівлі.

Окрім цього «Укрпошта» зараз проводить новий тендер на закупівлю касових реєстраторів ще на 16 млн. грн. На них знов не було нікого, крім «Систем груп Україна» та нечужої їй «УБС Лтд».

Про обмеження конкуренції на тендері «Укрпошти», відповідь поштарів на телесюжет у матеріалі «Я не винна». Укрпошта