ДФІ: Укрзалізниця інвестувала 14 мільйонів у квартири, але може лишитися ні з чим, бо договори загубились
17.12.2014   //  

В «Укрзалізниці» обліковується дебіторська заборгованість ТОВ «Градострой» на суму 13,75 млн грн. Про це свідчить акт позапланової ревізії діяльності Укрзалізниці Держфінінспекцією в цьому році, копію якого «Наші Гроші» отримали від правоохоронних органів.

Перерахування коштів відбувалося на підставі договорів за вересень і листопад 2007 року про інвестування в житлове будівництво. Йшлося про придбання 10 квартир в м.Київ на вул.Здолбунівська,13, а також – 10 квартир в селі Михайлівка-Рубежівка вул.Кірова 9б (Києво-Святошинський район).

У 2009-2010 рр. Укрзалізниця намагалася стягнути через суд з фірми «Градострой» зазначені суми дебіторської заборгованості.

Однак оригінали контрактів на суму 10,90 млн грн. зникли. Згідно з поясненнями працівників Укрзалізниці договори зникли під час виїмки документів у грудні 2009 року. Тоді за постановою слідчого Київської транспортної прокуратури у відомстві проводилась виїмка документів щодо згаданих договорів інвестування.

Факт зникнення документів підтверджується також матеріалами у справі Господарського суду м.Києва від 18.05.2010 р. У зв’язку з відсутністю оригіналів документів позов Укрзалізниці про розірвання договору і повернення коштів було залишено без розгляду.

Щодо решти заборгованості на 2,80 млн грн., то Укрзалізниця намагалась повернути через суд ці кошти як безпідставно перераховані. Однак суд позов не задовольнив, оскільки позивач не довів безпідставність набуття фірмою «Градострой» даних коштів.

У липні 2007 року перед підписанням контрактів з Укрзалізницею основним власником фірми «Градострой» стала швейцарська компанія «Монтебре Кепітал СА». В лютому 2008 року її частку переоформили на «Інновейтів сіті девелопмент інвестментс», що зареєстрована на «Айсіді інвестментс». За даними ЗМІ, співвласником останньої був дніпропетровський бізнесмен Сергій Касьянов, колишній нардеп (4 скликання), який у лютому-березні очолював Дніпропетровську ОДА. Також другим співвласником називали киянина Віктор Власов, директора «Градострою».

Сьогодні єдиним власником фірми «Градострой» значиться Віктор Власов.

Будинок на вул.Здолбунівська,13 – це ЖК «Приозерний», здача якого постійно затягується. За останніми повідомленнями забудовника, будинок планують здати в експлуатацію у 3 кварталі 2015 року. Станом на 26 листопада ціна квартири тут складає 13 тис грн/м2.

Як повідомляє держфінінспекція, після введення в експлуатацію будинку та в разі відмови в передачі 13 оплачених квартир, підприємство має ризики непогашення заборгованості.

Щодо будинку в с. Михайлівка-Рубежівка – ЖК «Троянди й виноград», то в серпні цього року в проекті змінився замовник – ним стало створене рік тому ТОВ «Будкапіталс» Олега Семенця. Останній відомий як засновник ТОВ «Залізничпостачтранс». Його партнером по фірмі є ТОВ КУА «Комплексний фінансовий сервіс».

Співсновником компанії «Комплексний фінансовий сервіс» є Віталій Майко, колишній співзасновник «Градострою», у минулому нардеп 4 скликання, який у 2002 році входив у фракцію «Єдина Україна» разом зі згаданим Сергієм Касьяновим. Другим співзасновником є ТОВ «Прана Менеджмент» Олександра Труша.

«Венчурні будівельно-технологічні інвестиції» Євгена Пінчука. У свою чергу Пінчук відомий як директор ТОВ ІБК «Сінергія», серед засновників якого був Володимир Маркусь, брат Олексія Маркуся, який раніше входив до складу засновників фірми «Градострой» (першого замовника).