Мєдвєдєв малює цифри зі стелі і лякає українців тим, чого має боятись сам – забороною на роботу у Росії
16.12.2014   //  

Голова уряду Росії Дмитро Медвєдєв у своїй статті в «Независимой газете» пригрозив посиленням режиму для трудових мігрантів з України. Однак ділова газета «Ведомости» вважає, що проблеми Росії від такого рішенням можуть бути більшими, ніж у України.

APTOPIX Italy G8 Summit

Дмитро Мєдвєдєв (в центрі) не дуже тверезо оцінює залежність України від Росії.

«З 1 січня 2015 року «сірі» українські працівники, які складають основну кількість приїхавши, роботу без патенту в Росії не отримають. Більш строго ми будемо ставитися і до дотримання термінів перебування в нашій країні», – пише Медвєдєв

Голова російського уряду оцінює «можливі втрати українців, якщо вони залишаться без заробітку у Росії» в $11-13 млрд.

Однак «Ведомости» приводять інші дані, які свідчать про набагато менші обсяги заробітків українців в Росії.

«Мєдвєдєвська оцінка можливих втрат України ($11-13 млрд щорічних переказів) сильно розходиться з даними Центробанку Росії ($ 4,1 млрд в 2013 г.)», – вказує видання.

Також за даними «Ведомостей», українці і так намагаються офіційно працювати у Росії. У 2013 році їм видали 204 тисячі дозволів і робочих патентів, за 11 місяців 2014 року – 264 тисячі одних патентів, які легше оформити, ніж дозволи.

«Ольга Чудіновскіх з НДУ Вищої школи економіки зауважує, що 50% українських гастарбайтерів їдуть до Європи. Неясно, хто більше постраждає від можливого від’їзду кваліфікованих, відносно недорогих і легко адаптуються в Росії працівників – вони самі або їхні [російські] роботодавці, яким доведеться наймати місцевих жителів (що підвищить ціну вироблених товарів і послуг) або слабо володіючих російською мовою вихідців із Середньої Азії», – відмічає видання.